Svep: Därför går Jan Björklund

Text:

Bild: TT

M ökar – L faller under spärren

Demoskops februarimätning visar att Moderaterna ökar med 2,4 procentenheter till 19,5 procent, skriver Expressen. Det innebär att partiet har i stort sett återhämtat sig helt i opinionen efter valet. L minskar å sin sida med 1,2 procentenheter till 3,3 procent, alltså under riksdagsspärren.

Analyser: L:s opinionsresultat fick Björklund att gå

Det skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Enligt henne gjorde Novus mätning, där L hamnade på 2,7 procent, att han valde att annonsera sin avgång tidigare än planerat. Även SVT:s Mats Knutson kopplar opinionen till Björklunds avgång. Läs Johan Hakelius kommentar om Björklunds avgång här.

Lövins stabschef bakom kärnkraftverksintrång

Klimatminister Isabella Lövins (MP) nya stabs- och planeringschef Annika Jacobson var chef för Greenpeace när organisationens medlemmar gjorde intrång på svenska kärnkraftverk. Det skriver Dagens Nyheter, som påpekar att Jacobson på Miljö- och energidepartementet i dag ansvarar för just för Strålsäkerhetsmyndigheten.

M i möte med partitopparna

I går möttes Moderaternas riksdagsgrupp för att diskutera partiets framtid, skriver Expressen. 

– Just nu är Alliansen spräckt på nationell nivå, men jag tror ju långsiktigt på så mycket borgerlig samverkan som möjligt. Det får ske i andra former just nu, säger han.

Debatter:

»Trots en utförlig regeringsförklaring av statsminister Stefan Löfven saknades i talet det område som utgör den största andelen av den offentliga sektorn – universitet och högskolor. Det finns en rad frågor, bland annat rörande otrygghet, karriärproblem och grundforskning, som regeringen måste ta tag i«, skriver Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap på DN Debatt.

»Personer över 65 år väljs idag bort inom politiken. Men det finns uppenbara risker med en så svag representation av äldre. Kanske kunde de senaste månadernas regerings­turbulens ha hanterats smidigare av mer erfarna politiker«, skriver företrädare för Tankesmedjan 60 plus på SvD Debatt.

»Den nybildade socialdemokratiska föreningen Reformisternas ekonomiska reformförslag är snarlika Vänsterpartiets. Men det är inte V:s väljare man riktar sig mot, utan snarare konservativa«, skriver Elisabeth Lindberg, ekonom och medlem på Di Debatt.