Veckans bråk

Föreläsarstrid

Exhandbollsproffset Linnéa Claeson föreläser om »civilkurage, kvinnors rättigheter, mobbning, rasism & hbtq«. Men smakar det så kostar det. När Härnösands kommun bokade henne för föreläsningar i november slutade notan på 120 225 kronor.

»Föreläsare av den här digniteten kostar pengar och det är inget överpris«, förklarade kommunens kommunikationschef Tomas Wahlund i tidningen Ångermanland.

Kommunerna längs Ångermanälven har det knepigt, både med utflyttning och bekymmer med kommunala ekonomin. DT-krönikören Henrik Johansson funderar på hur »en kommun blir så fartblind att den, trots stora sparkrav under 2018, satsar motsvarande tre månadslöner för en lärare för att få dit en kändis för en dag«.

»Av mejlkonversationen mellan kommunen och Claesons bokningsassistent framgår att bara en föreläsning för personalen hade kostat 70 000 kronor plus moms. Men när kommunen även föreslår en kortare föreläsning för skolelever och en träff med det lokala handbollslaget (Claeson är ju ändå där!) utökas notan raskt med 25 000 kronor plus moms«, skriver Henrik Johansson.

Alltihop kunde ha slutat i en diskussion om ifall det var värt den prislappen, men föreläsningen fick ett annat efterspel. Några dagar senare skrev Claeson en krönika i Aftonbladet om en föreläsning för högstadie- och gymnasieelever som spårat ur. Där killar sagt att kvinnor förtjänar stryk av sina män, andra har uttryckt grov homofobi och plötsligt ska någon ha skrikit att »Emma är en jävla hora«.

»Jag tycker att hon förstärker situationen. Vi vuxna som var där känner inte igen oss i den kraftfulla beskrivningen«, säger rektorn för Wendela Hellmanskolan i Härnösand, Sara Mattsson, till SVT Västernorrland.

I ett mejlsvar till SVT förnekar Claeson bestämt att hon pekar ut en enskild skola, »trots att hon inför åhörare i Härnösand pekat ut just Härnösandsungdomarna«, skriver Henrik Johansson.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera