Handlar Pär Nuder om ett olämpligt beteende eller maktkamp?

Text:

Eskil Erlandsson (C) har »uppträtt olämpligt« hette det från början när nyheten om den förre landsbygdsministerns tafsande exploderade. Därför borde han omedelbart lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot. Vilket han också tvingades göra.

Numera vet vi därför vad uppträda olämpligt betyder. Det är när förövaren gång efter gång lägger sin tunga hand på namngivna kvinnors lår, vid upprepade och preciserade tillfällen. Möjligen är det också olämpligt att förövarens parti väljer att tiga om saken tills medierna börjar ställa frågor.

Nu har också förre finansministern Pär Nuder (S) »uppträtt olämpligt«. Det är en infernalisk formulering. I ljuset av affären Eskil Erlandsson är konnotationen glasklar. Men Pär Nuder är körd och måste omedelbart avgå. Han tvingas bort från ett roligt och lönsamt uppdrag som styrelseordförande i ett företag som driver liftanläggningar i fjällen.

Alla förstår vad »Nutte« måste ha gjort sig skyldig till. I söndags gav satiriska »Public service« i Sveriges Radio sin version av vad »after ski« med Nuder kan innebära. När stenen väl satts i rullning gives ingen pardon. Men vem kastade den första stenen?

Till skillnad från Erlandsson väljer Pär Nuder att inte tiga. Han slår tillbaka med vrede och talar om konspirationer och maktkamp. Och nu öppnar sig ännu en avgrund i det socialdemokratiska arbetarepartiets toppskikt. Handlar detta om »olämpligt beteende« à la Erlandsson eller bevittnar vi en hämnd och en maktkamp mellan två före detta socialdemokratiska statsråd?

Anders Sundström (S) hamnade i det politiska kylskåpet när han hastigt och dramatiskt avgick ur Göran Perssons regering 1998. Göran Perssons närmaste man och torped hette den gången Pär Nuder. Men Sundström kom tillbaka in i värmen och blev ordförande i Swedbank. När han tvingades bort därifrån var Pär Nuder ordförande i bankens stor­ägare AMF, som kritiserade Sundström. Det är en offentlig hemlighet att Sundström och Nuder numera är motsatsen till vänner. Men maktens gungbräda skiftar. I bakgrunden spökar Folksam och Swedbank där olika före detta socialdemokratiska toppar har efterträtt varandra och hamnat i konflikt. Men här finns också fastighetsbolaget Peab med familjen Paulsson, som också äger Skistar där Nuder fram till nu varit ordförande och där Sundström är ordförande i valberedningen. Efter ett generationsskifte var det meningen att Nuder skulle lämna styrelsen, men han ville avgå först på stämman i december i år, med ömsesidiga hedersbetygelser och ingen öppen konflikt. Ägarna däremot ville ha ett snabbt avslut, och efter diverse förhandlingar kom man överens om ett pressmeddelande där alla hyllar varandra och Nuder avgår direkt med hänvisning till tidsbrist. Falskt och hycklande kan tyckas, men inte helt ovanligt för att undvika oro kring ett börsnoterat företag.

Bara några minuter efter att pressmeddelandet om Nuders avgång ur Skistar var klart blir han uppringd av journalister som undrar om han fått sparken för att »ha uppträtt olämpligt« under en bolagsfest med Skistar i Åre för några veckor sen.

Det är här man kan lukta sig till elakt spel. Nuder själv förnekar allt »olämplig uppträdande« men medger att han tillsammans med andra varit full. Men han kan knappast själv ha haft något intresse av att sprida uppgifter om sitt eventuella uppträdande. Har han några fiender?

Om detta kan vi ju bara spekulera. Vi som inte var med kan inte veta vem som gjort vad och hur full vederbörande har varit, eller hur bakomliggande konflikter kan ha påverkat. Men ingen har påstått att Nuder tafsat som Erlandsson. Bara använt exakt samma formulering om »olämpligt beteende«. Och när väl den outtalade anklagelsen har utslungats följer allt en väl fastlagd dramaturgi. Andra måste se »allvarligt« på saken och utreda det noggrant.  Nuder sitter löst och kämpar för sin heder. Anders Sundström sitter still och tiger. Ännu en smutsig kamp utspelas både bakom scenen och inför öppen ridå. Vem är det som har ett olämpligt beteende?

Erik Fichtelius, läs hans krönikor här. 

Läs mer:

Emanuel Sidea: Dåligt omdöme är inte det värsta

Pär Nuder, före detta rikshushållare

Text: