Svep: »KD-utspel kan leda till nytt regeringsunderlag«

Text:

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Analyser: »KD:s beslut ett steg mot konservativt block«

Ska KD:s beslut att öppna för förhandlingar med SD leda till det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson länge talat om? Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, anser att KD:s besked är ett steg i den riktningen, uppger han för TT.  I förlängningen kan KD, SD och M fungera som underlag för att bilda regering, menar han.

Även DN:s Ewa Stenberg anser att KD:s besked öppnar för en framtida regering bestående av M och KD med stöd av SD. Moderaterna kommer troligtvis att följa KD:s exempel och även de öppna för samtal med SD, resonerar hon i sin analys.

Denna tidings politiska chefredaktör Johan Hakelius skriver att det var bra att någon till slut accepterade att den politiska verkligheten har ändrats.

Ebba Busch Thor: Ett direkt resultat av januariavtalet 

Ebba Busch Thor medger själv i TV4:s Nyhetsmorgon en oro för att en del väljare nu upplever att hon sviker sina löften.

»Jag gav tydliga löften innan valet, som handlade om just relationen till SD och vilka man förhandlar med och inte, som byggde på ett helt annat läge. Hela grunden har förändrats och då har vi varit tvungna att ta den här diskussionen på annat sätt«, säger Busch Thor i TV-inslaget. Beslutet att öppna för förhandlingar med SD är ett direkt resultat av januariavtalet, meddelar hon.

MP föreslår Fridolins ersättare

I dag ger Miljöpartiets valberedning sitt förslag till vem som ska efterträda MP:s språkrör Gustav Fridolin, som avgår vid partiets kongress i maj, rapporterar TT.  Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, är en av de tippade favoriterna. Även Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm och EU-parlamentariker Jakop Dalunde och Niclas Malmberg, distriktsordförande, Uppsala, nämns som tänkbara efterträdare. Valet av nytt språkrör genomförs på Miljöpartiets kongress i maj.

Ny uppgift till Arbetsförmedlingen

Socialdemokraterna vill ge Arbetsförmedlingen en ny uppgift, uppger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för DN. 

I uppgörelsen med C, L och MP ingår att S går med på att reformera Arbetsförmedlingen från grunden, vilket innebär att stora delar av AF försvinner och uppdraget att förmedla arbete kommer att skötas av privata aktörer. Arbetsförmedlingens nya uppdrag kan enligt Ylva Johansson i stället bli att analysera vilka behov som finns på olika platser i landet och se till att rätt arbetsmarknadsutbildningar finns på plats.

Få IS-anhängare väntas återvända till Sverige

Endast ett fåtal personer kommer i år att återvända till Sverige efter att ha anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. Den bedömningen gör Nationellt centrum för terrorbedömning (NCT), rapporterar Sveriges Radio Ekot. Att lämna konfliktområdet är svårt och antal återvändare till Sverige kommer att ligga på en fortsatt låg nivå, enligt NCT. Det är oklart hur många svenskar som rest för att ansluta sig tilll IS eller andra grupper, tidigare har osäkra uppgifter funnits om att det ska handla om omkring 100 personer.

Polisen ger tillstånd till nazistiska förstamajtåg

Polisen ger den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att demonstrera första maj, rapporterar TT. Skälet är det starka skydd om mötes- och yttrandefrihet som finns inskrivet i svensk grundlag och för att hela tillstånd om allmän sammankomst, ska svårare oordning orsakad av den sammankomsten uppstå.

Debatter

Sverige har, till skillnad från andra progressiva länder, varit allt för återhållsamt och passivt i förhandlingar inför ett kommande FN-avtal som ska skydda livet i havet, ett slags »Parisavtal för haven«. Det skriver Frode Pleym, Sverigechef Greenpeace och Frida Bengtsson, havsmiljöansvarig vid samma organisation, på SvD Debatt.

Miljö och klimat är även fokus för en artikel på DI Debatt, där ledamöter ur den rådgivande styrelsen för Stockholm Sustainable Finance Centre (SSFC) förklarar finanssektorn »villig att axla ansvaret för att driva omställningen till ett hållbart samhälle och konkret arbeta för att uppnå de globala målen«.

DN Debatt varnar fyra Asienforskare för att Sverige riskerar att komma rejält på efterkälken om vi inte agerar och uppgraderar våra kunskaper om Asien. Forskarna refererar till undersökningar som visar att över halva världsekonomin år 2050 kommer att höra hemma i Asien och att världens bäst presterande skolelever är asiatiska.