Svep: L-politiker stödjer Ullenhag

Text:

Bild: TT

Liberaler stödjer Erik Ullenhag

Efter att flera tongivande liberaler gett sitt stöd till Nyamko Sabuni som partiledarkandidat växer nu också stödet även för Erik Ullenhag som partiets nästa ledare.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm hör till dem, och flera L-politiker väntas stötta Ullenhag i en gemensam debattartikel som snart publiceras i Liberalernas egen tidning »Nu«. Debattartikeln undertecknas av fyra liberaler, bland dem Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson och riksdagsledamoten Lina Nordquist.

Nordquist säger till Ekot att hon upplever Ullenhags ledarskap som »väldigt inkluderande och samlande”. Liberalerna ska välja ny partiledare i slutet av juni.

Fokus Andra Kammaren skriver om liberalerna partiledarval här.

Valanalys kritisk mot Löfven

Statsminister Stefan Löfven får kritik av Socialdemokraternas valanalysgrupp, rapporterar Ekot. Enligt analysgruppen var partiets omsvängning i migrationspolitiken inte tillräckligt väl förankrad i partiet.

Partiets satsning på den så kallade familjeveckan i slutskedet av valrörelsen var en positiv satsning, men löftet gav ingen effekt, enligt valanalysen. S misslyckades dessutom att vinna i sjukvårdsfrågan och frågan om pensionerna. Det visar valanalysen för valet i höstas, som Ekot tagit del av.

Fridolin försökte övertala Greta att inte skolstrejka

MP:s avgående språkrör Gustav Fridolin försökte övertala klimataktivisten Greta Thunberg att inte genomföra sin skolstrejk för klimatet, rapporterar Sydsvenskan. Fridolin fick reda på Thunbergs planer på förhand eftersom han känner familjen, sa han själv under ett skolbesök i skånska Vellinge igår.

Under Thunbergs första strejkdag gick den förre utbildningsministern dit med en lärobok. En inställning han ångrar i dag.

– Ja, det gör jag. Men jag är glad över att hon använde sin beslutsamhet till att hitta en lösning med sin skola som gör att hon kan genomföra sin strejk, säger Fridolin.

120 brottsdömda jobbar som väktare

Fler än 120 personer som har dömts för allvarliga brott har fått jobb på vaktbolag, visar Expressens kartläggning. Bland brotten finns bland annat våldtäkt, rån, sexuellt utnyttjande av minderårig, mordbrand, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn och försök till mord. Personerna i kartläggningen har tillsammans dömts till 36 år i fängelse.

Debatter

»De svenska reaktionerna på Emmanuel Macrons debattartikel (DN 5/3) om ett mer integrerat EU har varit blandade och bygger i vissa fall på missuppfattningar. Federalism är inte Frankrikes mål, utan en fågelskrämma som används av dem som vill avleda debatten från den verkliga frågan om vilket Europa vill vi ha och hur vi åstadkommer det«, skriver landets Frankrikes ambassadör i  David Cvach, på DI Debatt. Läs Johan Hakelius blogginlägg »EU, det är jag” här«. 

»Den vänsterradikala populismen är problematisk. En ohållbar ekonomisk politik och ett antipragmatiskt förhållningssätt skulle skapa sämre förutsättningar för jämlikhet och frihet, och på sikt drabba de sämst ställda i samhället. Förnyelsen bör i stället handla om en ambitiös jämlikhetssträvan, hållbarhet och ett tydligt frihetsperspektiv«, skriver Daniel Färm (S) på DN Debatt.

»Den här månaden genomförs den största övningen i Norden under 2019, arméövningen Nordanvind. Säkerhet i vår del av världen byggs bäst tillsammans med andra. Därför övar vi tillsammans«, skriver försvarsministrarna Peter Hultqvist och Frank Bakke-Jensen på SvD Debatt.