Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Bengtzboe lämnar riksdagen

Moderaten Erik Bengtzboe lämnar sin plats i riksdagen. Beskedet kommer som ett resultat av Aftonbladets avslöjande om hans boendeersättning.

158 000 kronor, det blev priset på Erik Bengtzboes riksdagsplats. Aftonbladet kunde för några veckor sedan avslöja hur den moderate riksdagsledamoten plockat ut summan i ersättningar genom att uppge för riksdagen att hans permanenta boende var i Nyköping, där han sedan 2013 varit skriven hos sin mor. Han klassade sin bostadsrätt i huvudstaden, där hans familj är skriven, som en övernattningsbostad.

Bengtzboe har sagt att han bor i ett fritidshus i Nyköping – inte hemma hos sin mor, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Riksdagens regler kräver dock att bostaden på hemorten ska ha permanentstandard.

Nyheten om Bengtzboes ersättningar väckte krav, inte minst från flera ledarsidor, att Bengtzboe skulle avgå. Under påskhelgen lämnade han flera av sina uppdrag för partiet. Under torsdagen meddelade han att han alltså även lämnar sin riksdagsplats.

– Det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger han till TT.

Erik Bengtzboe vidhåller för TT att han bor i Nyköping, inte i Stockholm där hans fru och barn alltså är folkbokförda.

– Jag bor i Nyköping, men tillbringar så klart mycket tid i Stockholm.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar beslutet från M-ledamoten att lämna sin riksdagsplats:

»Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått«, skriver Kristersson i en kort kommentar till TT.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera