Så ser Swedbanks trassliga vänskapsband ut

Text:

Bild: PONTUS LUNDAHL/TT

Efter drygt tio år som Europeiska kommissionens ordförande tog José Manuel Barroso över som ordförande för finansjätten Goldman Sachs år 2016. Kritiken var omfattande. Utnämningen togs som ett ytterligare bevis på hur lagstiftare och övervakare efter en tid i det allmännas tjänst tar välbetalda jobb i näringslivet, till gagn för dem själva.

Svängdörrarna mellan politik och näringsliv är välkända. Trots karantän upprepas mönstret gång på gång. Studier har visat att hälften av EU-kommissionärerna efter sin karantän börjar arbeta för EU-lobbyorganisationer.

Väger man in vänskapsband och privata umgängen framgår det att svängdörrarna numera snurrar allt fortare.

Även i Sverige. Vilket har kunnat noteras under den gångna veckan i fallet med den nu skandalomsusade storbanken Swedbank och tillsynsmyndigheten Finansinspektionens på många sätt passiva roll.

I förra veckan fick också Swedbanks vd Birgitte Bonnesen sparken, blott en timme före bankens årsstämma. Styrelsens förtroende för vd:n var kört i botten efter den misslyckade krishanteringen av den misstänkta penningtvätten i Baltikum. Aktiekursen hade backat med 90 miljarder kronor sedan de första Swedbankavslöjandena gjordes av SVT.

I måndags kommenterade även Finansinspektionen att Swedbank är pressat men att man inte ska oroa sig för banken finansiella ställning, uppgav FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Men varför kommenterade Thedéen utvecklingen i Swedbank, när han tidigare anmält jäv?

»Risken är uppenbar att Erik Thedéen skapar förvirring kring sin egen roll och sin relation till Peter Norman och Swedbank, med ett sådant här uttalande«, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD.

Bakgrunden är den att dåvarande finansmarknadsministern Peter Norman, som i dag är styrelseledamot i Swedbank, utsåg Erik Thedéen till sin statssekreterare år 2010. Thedéen har också uppgett att Norman är en privat vän och att Thedéen i sin roll på FI inte är inblandad i ärenden rörande Swedbank, vare sig i handläggning eller beslut. Norman har inte velat prata närmare om detta.

»Vilka jag umgås med håller jag för mig själv«, sa Peter Norman till SvD.

Men vänskapsbanden kring Swedbank är trassligare än så. Jens Henriksson, som är vd för Swedbanks huvudägare Folksam, har tidigare också arbetat på finansdepartementet; under dåvarande finansminister Pär Nuder, som fram till nyligen var ordförande för AMF, som är storägare i Swedbank.

Jens Henriksson har också en relation till Thedéen; Henriksson var tidigare vd för Nasdaq OMX, samma tjänst som Thedéen hade innan han blev statssekreterare. Henriksson rekryterade senare Thedéen som vd för KPA Pension 2015, innan han senare samma år blev generaldirektör för Finansinspektionen, som nu har i uppgift att utöva tillsyn över den bank som leds av Thedéens tidigare chef Henriksson.

Mot bakgrund av detta och händelseutvecklingen framstår Erik Thedéens konstaterande i höstas, om att svenska banker inte tvättat pengar, som ett tecken på en ljummen övervakningsroll.

»Kontrollen av penningtvätt måste skärpas i bankerna, men vi har inte i det här skedet hittat något«, sa Thedéen till DN i oktober i fjol.

FI har dock inlett en granskning av Swedbank, som ska vara klar i oktober.

Läs mer:

Emanuel Sidea: Swedbanks ägare drabbade av politikersjuka 

Vad är det med skandinaviska banker och penningtvätt?

Emanuel Sidea: Så lönsam är penningtvätt