Svep: Klimat toppar inför EU-val

Text:

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat toppar inför EU-val

Klimatfrågan är den viktigaste frågan inför EU-valet. Det visar en undersökning av Novus på uppdrag av SVT och Sveriges Radio.

– Undersökningen sammanfattar ju de senaste årens största frågor egentligen. Miljöfrågan, som ju var väldigt påtaglig i somras om inte annat. Men även terrorismen och flykting- och migrationsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus till SVT.

Professor: Satsningarna räcker inte för att nå klimatmålen

Regeringens investeringar i klimat och miljö är inte tillräckliga för att nå klimatmålen 2045.

– Det är ordentliga satsningar, men det är långt ifrån de stora investeringar som krävs för en storskalig samhällsomställning, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik, till Ekot.

Riksdagen sätter press på regeringen om EU-direktiv

Alla partier förutom Socialdemokraterna tänker rösta nej till EU:s upphovsrättsdirektiv när frågan tas upp i EU-nämnden. Nu vill partierna att S gör detsamma, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

– Det här förslaget med den här typen av länksskatt och uppladdningsfilter är inte bra, säger Tomas Tobé, M:s toppnamn inför EU-valet.

Justititieminister Morgan Johansson (S) meddelar att de tänker lyssna på riksdagen.Läs en intervju med Emanuel Karlsten om EU-direktivet här.

Löfven möter Putin

Det är risk för frostig stämning när statsminister Stefan Löfven möter Rysslands president Vladimir Putin ensamma i samband med konferensen Internationellt arktiskt forum i ryska S:t Petersburg

– Grundtonen kommer inte att ändras, relationen kommer att förbli ungefär vad den är. Löfven kommer att bekräfta den officiella ståndpunkten om ryskt agerande i Ukraina och annekteringen av Krim, inblandningen i Syrien, och eventuellt händelserna i Östersjön, säger Martin Kragh, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Debatter

»Dokumentationen av elevernas lärande stjäl värdefull tid från planering av skolundervisningen. Den används i liten utsträckning för uppföljning. I stället dokumenterar lärare av rädsla för att bli ifrågasatta av elevernas föräldrar. Regeringen måste nu rensa upp i dokumentationsbördan«, skriver Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, på DN Debatt.

»Vi ska med kraft verka för att stärka EU, dess demokratiska grundval och dess utrikes- och säkerhetspolitiska trovärdighet. Det är den bästa investeringen vi kan göra för att främja Sveriges säkerhet, trygghet och välstånd«, skriver S-ministrarna Margot Wallström och Peter Hultqvist, på SvD Debatt.

»En majoritet i Riksdagen vill sälja statens innehav i Telia. Vi ifrågasätter rimligheten i att den samlade högern därmed går emot såväl försvarsutskottet som Försvarsmakten i en så avgörande fråga«, skriver tre V-ledamöter, på DI Debatt.