Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Svep: Almedalen sinar

För första gången minskar Almedalen i omfång, stödet för Nyamko Sabuni ökar. Det är några av nyheterna i dagen svep.

 

Växande krav från Liberaler: Välj Sabuni

Riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson drar tillbaka sina kandidaturer och att partiet enhälligt väljer Nyamko Sabuni till partiets nya ledare, skriver Dagens Industri.

Samma krav har tidigare kommit från riksdagsledamoten Robert Hannah och riksdagsledamoten Maria Nilsson, som själv har ställt sig bakom Ullenhag, som menar att medlemmarnas vilja måste respekteras. Utgångsläget skulle vara för svårt om ombuden går mot medlemmarna och väljer Ullenhag, säger hon till Dagens Industri.

»Jag tvivlar inte på att Erik skulle klara det, men jag vet inte om han skulle ha något parti kvar att leda om det skulle hända«, säger hon till tidningen.

 

Almedalsveckan allt mindre lockande

För första gången på flera år tycks Almedalsveckveckan minska  i omfattning, rapporterar SVT. Bland annat väljer Aftonbladet att inte ha något tält och att skär ner på sin närvaro – rejält.

– Det är en väldigt kraftig minskning av antalet personer på plats. Vi kommer inte att ha det här stora tältet som vi har haft tidigare och inte att ha några kringaktiviteter. Detta beror på att vi vill fokusera på det redaktionella innehåll som är viktigt och inte på jippot Almedalen, säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet till SVT. Förra året hölls mer än 4 300 evenemang I år ser det ut att bli färre. Något som kan bero på att det var valår förra året och därmed ett extra stort intresse. I år är bara 3400 evenemang anmälda. Alla partiledare utom socialdemokraternas Stefan Löfven kommer i år. Statsministern uteblir liksom han gjorde 2017. Att detta kan tas om ett tecken på att det politiska intresset för veckan minskar håller inte arrangörerna med om.

– Vi har inte fått årets siffror än men fjolårets siffror visar att vi hade 2 400 namngivna politiker, vara 650 socialdemokrater, som var här och deltog i diskussioner och paneldebatter. Då vill jag påstå att det är ett starkt politiskt intresse. Mia Stuhre.

 

Vegetarisk myndighet stör moderater

Skolverket har fattat beslut om att bara servera vegetariska luncher vid konferenser och vid interna och externa möten, rapporterar Altinget.

Moderata politiker är dock kritiska. Riksdagsledamoten John Widegren (M) tycker att beslutet strider mot den livsmedelsstrategi som har antagits av riksdagen, enligt Aktuell Hållbarhet. I en skrivelse till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) undrar Widegren om man kommer “vidta några åtgärder för att myndigheten inte ska snedvrida konkurrensen mellan livsmedel”.

 

Överste inför rätta för mordet på Catalán

En överste ställs inför rätta i militärdomstol för mordet på svenska Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa, skriver TT. Översten Jean de Dieu Mambweni anklagas för stämpling och krigsbrott. Han misstänkts ha organiserat mordet på FN-experten, som arbetade med bland annat att utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen.  Mambweni greps efter att SVT avslöjat att kongolesiska staten var iblandad i mordet på Catalán och hennes två kollegor: amerikanen Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela.

 

Trump skickar nya trupper till Iran

USA:s president Donald Trump skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern efter Irans utspel om att trappa upp produktionen av anrikat uran, rapporterar flera medier, skriver New York Times.

Företrädare för Irans atomenergiorgan sa på måndagen att landet bara inom några dagar når den maxgräns för produktion som satts i det internationella kärnenergiavtalet – och att man tänker öka produktionen drastiskt. ”President Trump har gjort klart att han aldrig kommer tillåta Iran att utveckla kärnvapen”, skriver USA:s nationella säkerhetsrådet i ett uttalande.

 

Debatter

Det går inte att basera industriavtalet på svenska produktionsförhållanden, som facken inom 6F anser, skriver Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall i Dagens Industri.

Svenska Dagbladet skriver Sverigedemokraterna Paula Bieler, Henrik Vinge och Jimmie Åkesson att KD ett parti som vill öka invandringen.

Krisen inom domstolarna är monumental, skriver tingsrättslagmännen Lena Egelin, Johan Kvart, Eva-Lena Norgren och Eva Wendel Rosberg i Dagens Nyheter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera