Kapitalet lockas till blod

Text:

Blogg:

Blod speglar vårt hälsoläget och i takt med lägre analyskostnader, och hur okomplicerat det är att lämna blod, finns det numera en rad företag inom lodanalys.

I fjol skrev jag om en av dessa aktörer, Werlabs, som då hade tagit in externt riskkapital från ett antal välkända investerare: Avitogrundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck.

På marknaden finns ytterligare aktörer: Blodkollen, Medisera, Nordic Labs och en dessutom kliniker som erbjuder liknande tjänster. Men vari består värdet av analysen? Jag bestämde mig för att testa och köpte Werlabs mest djupgående blodanalys, som kostar 1200 kronor och mäter 33 olika hälsomarkörer.

Jag lämnade blod på vårdcentral och cirka 50 timmar senare hade en läkare analyserat mitt resultat.

Inför testet var jag främst nyfiken på om jag skulle uppvisa några som helst signaler på diabetes, inte för jag hyste misstankar utan det är den allvarligaste sjukdom som kan upptäckas via ett enkelt blodprov.

I andra hand ville jag veta om jag hade brist på vitaminer eller mineraler, och om leverfunktionen var okej med tanke på den alkoholkonsumtion som följer av att leva ett tämligen normalt medelklassliv i Stockholm.

Så vad fick jag veta?

Allt såg bra ut – det var det initiala beskedet som kom redan sex timmar efter jag tappats på blod. Sedan, ytterligare 40 timmar senare kom den fullständiga rapporten per mejl – en pdf-fil på 68 sidor (!).

I sanningens namn var mycket bakgrundsmaterial och förklaringar av vad de olika mätningar mäter. CRP – vad är det? Jo, så kallat C-reaktivt protein. Det används för att se inflammation i kroppen. För varenda hälsomarkör man mäter – sådant man kan noja över på läkarsidor på nätet om andan faller på – fanns det sida upp och sida ner om vad värdet säger och inte säger.

Resultatsidan med de uppmätta värdena var huvudpoängen.

På 34 rader redogjordes värden. Fyra värden var uppflaggade som utanför referensintervallet, däribland mitt värde för triglycerid.

Nu är det så att om man äter omega 3-tillskott (vilket jag gör), så kan det värdet bli lägre – vilket inte är negativt (bedömer jag det som). Så då återstår tre oroande varningar – mina värden för erytrocyter, EVF och hemoglobin.

Läkarens utlåtande till rapporten var å ena sidan att ta upp dessa avvikande värden, å andra sidan tona ner den eventuella oron för det negativa resultatet. Läkaren skrev att det kan finnas en poäng med att lite längre fram följa upp detta med – ja, du gissade rätt – ytterligare blodanalys. En krämare till doktor, men allt klätt i fina ord och vit rock.

Jag bad en annan läkare titta på mina värden för en second opinion. Han föreslog att jag till Werlabs skulle skicka avföringsprov för vidare tester av hemoglobinvärdena. Det hade varit en normal komplettering vid en vanlig läkarkontroll, menade han.

Werlabs kundtjänst svarade i ett mejl att de inte var intresserade av det.
"Tyvärr så erbjuder vi inte dessa tester i dagsläget utan vi kan endast erbjuda de analyser som finns på vår hemsida", skrev Gabriella på kundtjänst.

Och det var det med det hela.

Slutsatsen – det var lite intressant. Värt besväret? Nja, dryga tusenlappen kan läggas på mycket annat kul. Å andra sidan, om man spenderar tusentals kronor på allehanda olika intressen: resor, bilen, och annat som man kan också tämligen enkelt kan avstå, kan man väl lägga denna peng på detta – som britterna kallar för conspicuous consumption.