Sju dagar 13–18 juni 2019

Text:

Foto: TT

SVERIGE

18/6 Cannabisolja = knark

Högsta domstolen slår fast att cannbisolja som innehåller THC klassas som narkotika, trots att ska, även om oljan framställts av industrihampa. Överklagandet gällde en friande dom i hovrätten för ett innehav av så kallad CBD-olja.

18/6 Uppsala bäst i klassen

Uppsala kommun vinner kampen om vilken kommun som är bäst på klimatanpassning. Det är Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring som kartlägger kommunernas miljöarbete. På andra plats kommer Sundsvall, följt av Kristianstad som trea. Hälften av de 208 kommunerna som svarat på enkäten har kartlagt sin klimatanpassning.

17/6 Överste inför rätta

Den överste som misstänks för delaktighet i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa ställs inför rätta i en militärdomstol. I en FN-rapport har överste Jean de Dieu Mambweni pekats ut som en av flera möjligen inblandade från den kongolesiska staten. Mambweni var den första militären som greps.

17/6 Tiggeriförbud

Kommunfullmäktige i Sölvesborg beslutar om tiggeriförbud. Förbudet ska träda i kraft den 1 juli. Sölvesborg blir därmed den tredje kommunen i landet, efter Vellinge och Katrineholm som vill förbjuda tiggeri. 27 ledamöter röstade för förslaget, och 21 emot. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) hänvisade i sitt inledande debattinlägg bland annat till en opinionsundersökning av Novus som visar att 60 procent av svenska folket är för ett tiggeriförbud.

17/6 Uppland i lågor

En stor skogsbrand bryter ut nära Arlanda. Omkring 40 000 kvadratmeter skog brinner söder om Arlanda, och branden sprider sig snabbt norrut och österut. Branden börjar vid länsväg 273.

16/6 Svensk seger i Frankrike

Sverige besegrar Thailand med 5–1 i gruppspelet i damernas VM i fotboll, och kvalificerar sig därmed för utslagningsronderna, oavsett hur det går i gruppavslutningen mot världsmästarna från USA.

15/6 Blixt och dunder

Ett åskoväder orsakar flera bränder och tre människor skadas när lågtrycket passerar Skåne. Blixten slår ner i en villa i Nybostrand, en 35-årig man skadas liksom dennes två barn. Ett annat barn träffas av ett träd, faller och slår sig illa. En bilist i Landskrona kör över i motsatt körfält i vattenmassorna.

14/6 Viktoria för Sabuni

Nyamko Sabuni vinner en stor seger när Liberalerna i Västsverige håller medlemsomröstning. Med 615 röster utklassar hon Erik Ullenhag som får 434 och Johan Persson som får 54. Resultatet är rådgivande inför landsmötet i slutet av juni, men kan bli avgörande eftersom Ullenhag har majoritetsstöd i Stockholm och Sabuni i Skåne.

14/6 Fler imamer ut

Migrationsverket fattar beslut om utvisning av ytterligare två av sex imamer som gripits i Säpos landsomfattande aktion mot islamistisk extremism. Fem av de sex imamerna få beslut om utvisning. Säpo anser att männen under en längre tid utgjort en säkerhetsrisk för Sverige.

14/6 Ny migrationspolitik

Regeringen beslutar om direktiv för en ny svensk asyl- och invandringspolitik. Samtliga riksdagspartier ska utreda hur invandringspolitiken ska se ut i framtiden. Moderaterna tvekar dock inför att vara med. »Det verkar som att vi får en utredning som öppnar upp för större invandring till Sverige«, säger Maria Malmer Stengård.

13/6 Skjuten man häktad

En 44-årig man som skjuts i benet av polis på Malmö centralstation sedan han påstått att han har sprängmedel och vapen i sina väskor häktas misstänkt för grovt olaga hot. Malmö tingsrätt begär även att mannen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

13/6 Northvolts vd tiger

Peter Carlsson, vd på Northvolt, som dagen innan offentliggjort att bolaget ska ha säkrat en utsåld produktion till sin elbilsbatterifabrik i Skellefteå, vägrar att svara på frågor om vilka metaller batterierna ska tillverkas av och vilka leverantörerna är.

INTERNATIONELLT

18/6 Mursi begravs

Egyptens tidigare president Muhammad Mursi begravs i Kairo. Han avled på måndagen efter ett framträdande i domstol. Muhammad Mursi tillhörde Muslimska brödraskapet och valdes till president 2012. Detta sedan den mångårige diktatorn Hosni Mubarak avsatts och islamistpartier gått framåt. Han blev 67 år.

17/6 Asiatiskt kommunistmöte

Den kinesiska presidenten Xi Jinping beslutar att resa till Nordkorea för att träffa Kim Jong-Un senare i veckan. Det blir första gången på 14 år som en kinesisk ledare gör ett officiellt besök i landet.

16/6 Fler protester i Hongkong

Ett hav av svartklädda människor tågar genom Hongkongs gator. De nya demonstrationerna genomförs trots att det lagförslag som tidigare utlöst flera stora demonstrationer dragits tillbaka. Demonstranterna kräver att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

16/6 Elstopp i Sydamerika

Ett omfattande strömavbrott lägger nästan hela Argentina och Uruguay, samt delar av Chile och Brasilien i mörker. 48 miljoner människor drabbas. Orsaken sägs vara ett oväder som slår ut kraftdammar i Argentina, Paraguay och Uruguay.

16/6 Mässa i Notre-Dame

Två månader efter branden i Notre-Dame hålls den första gudstjänsten i katedralen i Paris. Av säkerhetsskäl blir den liten, runt 30 personer. Deltagarna bär hjälm och säkerhetsnät spänns upp.  Ärkebiskopen Miguel Aupetit talar om vågen av känslor som branden frammanat.

14/6 Arktis is mindre

Havsisen i Arktis har en mindre utbredning än någonsin sedan mätningar inleddes, rapporterar det amerikanska isdatacentret. Under dagen bredde isen ut sig över 1,3 miljoner kvadratkilometer.

14/6 Assangeprocess inleds

En brittisk domstol slår fast att processen för att få Julian Assange utlämnad till USA ska inledas i februari. Tidigare i veckan godkände inrikesministern USA:s begäran om utlämning. Nu ligger bollen hos rättsväsendet.

13/6 Pressekreterare avgår

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders meddelar att hon lämnar sin post i juni, twittrar USA:s president Donald Trump, som hyllar Sanders som en »extraordinär begåvning«. Sanders ersatte den mer lynnige Sean Spicer i juli 2017.

13/6 Tre ute ur Torykampen

I den första interna partiomröstningen om vem som ska leda det brittiska konservativa partiet får Boris Johnson flest röster, följd av utrikesminister Jeremy Hunt och miljöminister Michael Gove. Fyra andra kandidater klarar kravet på minst 16 röster av partiets 313 parlamentariker. Men tre tvingas lämna kampen.