Sju dagar 29 maj–5 juni 2019

Text: Emanuel Sidea, Vince Shaw och Ebba Blume

Sverige

5/6 AF-chef slutar

Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, lämnar sin post när hans förordnande går ut i mars nästa år, rapporterar Sveriges Radio. Men Sjöbergs planer på att avveckla nästan hälften av AF:s kontor har inget att göra med beslutet att inte förlänga hans uppdrag, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Hon tillbakavisar också att Centerns och Liberalernas krav på Sjöbergs avgång skulle ligga bakom beslutet.

5/6 Socialdemokratiet allt närmare makten

Trots splittring även i det röda blocket i Danmark tyder opinionsmätningar på att Socialdemokratiet (som på onsdag eftermiddag ligger på 27.2 procent och 49 mandat) övertar regeringsmakten efter onsdagens folketingsval. Mette Fredriksen blir då ny statsminister. Sittande statsminister, Løkke Rasmussen, Venstre tror dock ännu på framgång för sitt blåa block, men fortsätter hoppas på samarbete över blocken. Han säger sig inte utesluta samarbete med något parti, utom de båda blockens ytterkantspartier. Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema partiet Stram kurs, jämför sin valkampanj med president Trumps, och är nöjd trots att partiet i opinionsundersökningar ligger kring tvåprocentsgränsen.

4/6 KD framåt hos SCB

Kristdemokraterna ökar till 13 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Om det vore val i dag skulle Moderaterna få 16 procent, vilket gör att gapet mellan de båda partierna är mindre än någonsin. Socialdemokraterna backar med knappt 3 procentenheter till 27,6. Liberalerna hamnar under spärren med 3,7 procent, medan det för övriga riksdagspartier noteras smärre förändringar i mätningen.

3/6 Problemområden igen

För tredje gången presenterar polisen en lista över utsatta områden. Totalt är 60 områden att betraktas som utsatta (61 i förra rapporten). 22 av dem ses som särskilt utsatta, jämfört med 23 i den förra kartläggningen. Storvreten i Botkyrka har tillkommit medan Gårdsten i Göteborg går från att ha klassats som ett särskilt utsatt område till att ses som ett riskområde.

1/6 Få poliser fälls

Få poliser ställs inför rätta för våld i tjänsten och ännu färre döms, visar en granskning av SVT Nyheter, där man tittat på tusentals ärenden under åren 2014–2018. Av anmälningarna gick ungefär hälften vidare till förundersökning. Men bara 34 polisanställda åtalades, varav 13 fälldes och resten friades.

1/6 Gripanden i Lund

Sex personer grips misstänkta för misshandel efter ett bråk i centrala Lund, i samband med att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad.

31/5 Elsparkcyklar ifrågasätts

Elsparkcyklarna ska bort från vägarna, tycker Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre efter att en döds­olycka inträffat. I Helsingborg ska en 27-årig man ha kommit på elsparkcykel i hög fart från en backe när han krockade med en bil. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

30/5  Sommarbidrag floppar

I år har regeringen öronmärkt 205 miljoner kronor i statsbidrag till kommunerna för att de ska anordna sommarlovsskolor för elever som behöver läsa upp sina betyg. Initiativet ser dock ut att bli en flopp. Enligt Skolverkets prognos kommer endast 75 miljoner att kunna delas ut, skriver DN. Anledningen är dels att det finns för få behöriga lärare och dels att de lågpresterande eleverna tackar nej till sommarskola.

30/5 Svensk fortsatt häktad 

Den 36-årige svensk som är häktad i Ecuador sedan i april släpps inte mot borgen, meddelar hans presskontakt. Enligt denne nekas borgen eftersom domstolen »inte vet omfattningen av det påstådda brottet«. Svensken är ännu inte formellt anklagad för något brott men har tidigare varit misstänkt för dataintrång och samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange.

29/5 Stopp för torskfiske

Havsforskningsrådet Ices vill att fisket av torsk i Östersjön öster om Bornholm ska stoppas helt av EU nästa år. Men torskens största problem just nu är inte fisket, utan brist på föda. »Enligt våra studier är det dubbelt så många torskar som svälter ihjäl, jämfört med hur många som dör till följd av fiske«, säger Joakim Hjelm, forskare vid SLU som arbetar för Ices.

Internationellt

4/6 Trettio år efter massakern

I samband med årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg försvarar Kina det blodiga tillslaget mot demonstranter, rapporterar AFP. Landets försvarsminister Wei Fenghe säger också att Kina tack vare regeringens agerande 1989 har kunnat uppnå stabilitet och utveckling.

3/6 Trump i Europa

USA:s president Donald Trump och hustrun Melania Trump besöker Storbritannien och välkomnas av drottning Elizabeth II och hennes son prins Charles. Statsbesöket varar i tre dagar och analytiker menar att det »speciella band« som Storbritannien har till USA har blivit allt viktigare i takt med att ett EU-utträde närmar sig.

3/6 Syrienbarn överlämnas 

Fem föräldralösa barn överlämnas från det syriska flyktinglägret al-Hol till norska myndigheter i landet. Barnen är mellan ett och sju år och deras nu döda föräldrar var anhängare av terrorsekten IS, enligt norska NRK.

2/6 Påven ber om ursäkt

Under ett möte med en grupp romer i staden Blaj i Rumänien ber påve Franciskus om ursäkt för hur folkgruppen har behandlats genom historien: »Jag ber om förlåtelse i kyrkans och Herrens namn för alla gånger i historien som vi har diskriminerat, behandlat er dåligt eller betraktat er med misstänksamhet.«

1/6 Nya regler för visum

Från juni gäller nya regler för att få visum till USA. Vid ansökan måste personer uppge sina användarnamn på sociala medier, rapporterar Bloomberg.

31/5 Storbråk om avfall

Avfall som transporterats till Filippinerna för flera år sedan skickas tillbaka till Kanada, efter ett sopbråk mellan länderna. Skräpet skickades av ett kanadensiskt företag till Filippinerna 2013–2014, felaktigt märkt som återvinningsbart. Bolaget har lovat att ta tillbaka avfallet, men ska ha missat deadlinen. Filippinernas president Rodrigo Duterte har hotat med krig, och att personligen åka över och dumpa avfallet på kanadensiskt vatten.

30/5 Nyval i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckas med att samla tillräckligt stöd för sin regering. Efter tolv timmars debatt och hårda regeringsförhandlingar röstade knesset för att upplösa sig självt, rapporterar israeliska medier. Nyval föreslås hållas den 17 september.

30/5 Migranter räddade 

Den italienska flottan räddar 90 personer, varav 15 barn efter att flottan tagit emot en SOS-signal om att båten migranterna befann sig på tog in vatten. 75 andra migranter räddas av den maltesiska flottan efter att de hittats vid en anläggning för tonfiskuppfödning. Malta har bett EU om hjälp för att hantera migranterna som Italien har börjat avvisa.

29/5 Instruerades rösta på Pis

Boende på ett hem för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Polen fick instruktioner att rösta på regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis) i EU-valet, meddelar polisen. En valfunktionär i den östpolska byn Tykocin upptäckte hur dessa personer hade med sig lappar med instruktioner om hur de skulle gå till väga.

29/5 Hälften kvinnor i regering

Sydafrikas nya regering blir något mindre och består, för första gången av lika många kvinnor som män. President Cyril Ramaphosa bantar antalet ministrar från 36 till 28, med hänvisning till att regeringen tidigare varit för stor och ineffektiv.