Ann Linde nobbar Macrons hot om blockad mot Brasilien

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Hundratals nya bränder rasar i Amazonas regnskogar. Mellan torsdag och fredag i förra veckan bröt 1663 nya bränder ut, enligt AFP. I Brasilien har uppåt 80 000 bränder härjat hittills i år, vilket är en ökning med över 80 procent jämfört med i fjol. Bränderna är delvis ett resultat av att skogen blir torrare, vilket i sin tur skapar större risk för fler bränder. I kombination med en regnskogsavverkning, som har ökat avsevärt sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till makten, för bränderna enligt forskare allt närmare en kritisk punkt då regnskogen inte längre klarar av att förnya sig, utan dör ut.

President Bolsonaros politik har kommit att utmålas som en av vindarna som blåser under de bränder som slukar Amazonas regnskogar. Den brasilianske presidenten har kritiserats för föra en politik som leder till att jordbrukare och gruvägare bränner skog som en del av illegal skövling.

Inför G7-mötet i Biarritz i förra veckan hotade Frankrike och Irland därför med att rösta till nej till frihandelsavtalet mellan EU och Brasilien om Brasilien inte agerade mot bränderna. Bolsonaro har i sin tur hävdat, att bränderna startats av miljöaktivister som en protest mot regeringen, och menat att Brasilien saknar resurser att på egen hand släcka dem.

När Frankrikes president Emmanuel Macron i förra veckan twittrade att Brasilien riskerade ekonomiska följder om Bolsonaro inte tar itu med dem som startat bränderna, tog den brasilianske presidenten illa vid sig. Att diskutera bränderna stormakterna emellan utan att bjuda in Brasilien till mötet påminde om kolonialism, ansåg han. Omvärldens kritik tycks ändå ha tagit skruv; i lördags skickade Bolsonaro enligt BBC ut militär för att övervaka och bekämpa bränderna, och nu har också Brasiliens flygvapen börjar vattenbomba de brinnande skogarna.

Landets justitieminister Sérgio Moro har nu också gett grönt ljus för säkerhetsstyrkor att ingripa mot jordbrukare som misstänks orsaka en del av bränderna i syfte att utöka sina ägor.

Men i motsats till Frankrikes president Macron tror utrikeshandelsminister Ann Linde inte på ett blockerat handelsavtal för att pressa Brasilien att stoppa Amazonas skogsbränder. Tvärtom menar hon att det just är handelsavtalet kan sätta press på landet.

I avtalet finns ett kapitel där Brasilien lovar att genomföra Paris-avtalet, vilket innebär att landet ska återbeskoga 12 miljoner hektar skog. Där står även att man ska bekämpa olaglig skogsavverkning och handel.

– I avtalet finns mycket som kan tvinga Bolsonaro att göra bra saker för klimatet. Utan avtalet har vi ingen sådan press på honom, säger Ann Linde till Ekot. 

Missa inte det senaste – följ Fokus på Linkedin!