Belinda Olsson: »Jag fick mitt namn – av en diskmaskin«

Text: Staffan Heimerson

Foto: Marianne Pihl

Tid för undran och eftertanke? tänkte jag, på den hejdlöst dekorerade Göteborgskrog hon valt för sin lunch med Fokus.

Inte. Tv-personligheten Belinda Olsson hade svaret klart innan jag nått mitt frågetecken.

– »Fittstim«. Det är det viktigaste jag gjort journalistiskt. Men i livet är barnen det viktigaste.

Ordet »fittstim« ska 1992, enligt Wikipedia, ha myntats av dåvarande LO-ordföranden Stig Malm för att beskriva det socialdemokratiska kvinnoförbundet. »Fittstim« blev 1999 titeln på en antologi med feministiska texter. Belinda Olsson och Linda Skugge var redaktörer »för att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige«.  Raden av medförfattare tog upp ämnen som sexualundervisning i skolan, anorexi, ensamstående mödrar, kvinnliga förebilder, humor, våldtäkt, tjejfotboll och invandrarföräldrar.

Om valet att använda ordet skrev Belinda och Linda: »Kanske kallade han kvinnorna för ett fittstim för att de var obekväma, jobbiga, provocerande och vägrade spela efter gubbarnas regler. Vi vill bara säga: Tack Stickan för detta ord, dels för att vi inte tänker spela efter gubbarnas regler, dels för att ordet utstrålar vilja, makt och styrka.«

Framför allt är Belinda Olsson sorglös. Medan vi studerar matsedeln berättar hon:

– Jag tog spårvagnen hit. Just som jag klev på fick jag ett samtal på mobilen. Jag pratade på i stället för att genast köpa biljett. Det blev biljettkontroll. Jag försökte förklara  … jag fick samtalet just som  … jaja, sa kontrollanten, så säger alla  … Det blev böter på plats. Femtonhundra kronor. Fan  …

Följt av ett varmt skratt.

Tuff, smart och rolig passar in på den 45-åriga journalisten och programledaren för det kontroversiella SVT-programmet Opinion live. Jag skriver i reportageblocket redan efter en minut: »Utstrålar vitalitet. Ögonen lyser. Snabbtänkt, totalt orädd.«

Men de som varit gäster i Belindas program skulle också vilja ha med: »Cirkushäst som njuter av rampljuset. Egotrippad. Tror att programledarens frågor är viktigare än gästens svar. Otålig. Skyndar alltid vidare i sitt manus. Avbryter: »Det för vi ta senare för nu har vi Gudrun Schyman med oss här i studion  …« Många debattörer lovar sig själva efter sin medverkan: »Aldrig mera. Inte en gång till.«

Och så blir det; inte mera. Efter en sista höstsäsong med Belinda som programledare lägger Opinion live ner.

Varför? Vad blir det i stället? Och vad blir det av Belinda Olsson?

– Jag kan gissa, säger hon.

– Jan Helin (SVT:s programdirektör) har sagt, att tonen i Sverige är alltför polariserad. Han vill ha mera samtal och färre dueller.

Belinda är redan knuten till det nya projektet. Men kanske inte som programledare.

– Jag har lite kvar att ge.

Medan jag stoppar i mig fläsklägg frågar jag Belinda Olsson vilket som är hennes slutmål i karriären.

– Det behövs fler bra chefer. Kanske kan jag bli en sådan. Jag vill syssla mer med politik. Jag vill göra det journalistiskt och se till att politiken inte blir tråkig. Men tro inte att jag vill bli politiker  …

Vad skulle du ha blivit om du inte blivit journalist?

– Kriminell eller politiker.

Hon tillägger att journalistiken för henne var självklar från Lisebergstiden:

– Liseberg är sommarjobbet för alla i Göteborg. Jag var 18 år. Jag gjorde personaltidningen. Jag skrev om arbetsförhållandena. Jag var den enda som sommaren därpå inte fick komma tillbaka.

Journalistik blev det. Vikarie på Expressen, kolumnist i Aftonbladet. På Debatt tog hon över som programledare efter Janne Josefsson.

Varifrån har du fått ditt namn?

– Från en italiensk schlagerlåt. Smörsång. Eller från en diskmaskin pappa hade spanat in: Belinda.

Tar du eller Ali mest ansvar för familjen?

– Jag är hemma mera än han. Han reser mycket i jobbet.

Hur kan du bo i Göteborg?

– Jag är född här. Men jag pluggade i Washington DC. Ali och jag bodde i Stockholm. Vi flyttade ner för jobbets skull. Och det är något speciellt med Göteborgs-tv.

Vad är det roligaste du har gjort?

– »Fittstim«. Det var starten på min egen karriär.

Fakta | Belinda Anna Martina Olsson

Ålder: 45 år.

Familj: Maken Ali Fegan, 44 år, son till turkiska invandrare, journaliststjärna på Uppdrag granskning, de har polat i 18 år, och barnen Ella, 16,  Sascha, 13, och Bianca, 4 år.

Älsklingsrätt: Svärmors turkiska köttbullar, köfte.

Åt: Marinerad sej på Pigalle, högst upp i ett hotell i Göteborgs centrum. Drack vatten samt en espresso.