Boris Johnson behåller initiativet – men hästen skenar

För Boris Johnson handlar det om att behålla initiativet.

I väntan på att underhuset samlas igen efter sommaruppehållet pågår en hel del ränksmideri inom oppositionen. Labourledaren Jeremy Corbyn lyckades i går får en samlad opposition att lova samordnad aktion för att hindra en Brexit utan avtal, även om det löftet saknade detaljer och konkretion. Att bara vänta var inte ett alternativ för Boris Johnson. Dels, förstås, därför att hans egen position hotas, men också därför att han behöver vara trovärdig om han ska få till stånd några förhandlingar med EU.

Han behöver kunna göra troligt att EU, i brist på eftergifter, kommer att utlösa en avtalslös Brexit.

Men det kostar.

Nu tas ytterligare ett steg i spelet med den brittiska konstitutionen.

Läs också: Förvirrade britter i jakt efter sin identitet efter Brexit

Det är svårt att se att drottningen har något annat val än att göra det premiärministern ber om, och ställa in underhusets arbete till en bra bit in i oktober. Skulle hon vägra vore det en så anmärkningsvärd sak att drottningen ovillkorligen skulle dras rakt in i Brexitkonflikten. Om hon gör som Johnson ber, kan i bästa fall kritiken mot det konstitutionella rävspelet främst drabba premiärministern själv. Men det är i sig en stor sak. Talmannen John Bercow har redan kallat begäran ett ”konstitutionellt attentat”.

Det är flera saker som skaver, främst bland dem kanske att parlamentet inte har någon möjlighet att trotsa beslutet. Det är, formellt, upp till drottningen och ingen annan. Det finns ingen rättslig instans som kan överpröva saken, även om en del spekulerar i att premiärministerns råd till drottningen kan göras till rättssak.

Läs också: Tullproblem efter Brexit

Det kommer att finnas några få dagar i september och oktober där parlamentet kan agera mor regeringen, men det är svårt att se vad underhuset skulle kunna åstadkomma. Förlorar Johnson en förtroendeomröstning kan han lösa upp parlamentet och lägga ett nyval på andra sidan 31 oktober. Och oppositionen lider av en stor nackdel: den har svårt att enas och har inga starka ledare.

En del av Johnsons attack handlar om att tala om andra saker än Brexit. Han utlovar stora satsningar på sjukvård och annat, som ska presenteras om ett par veckor. Syftet är dubbelt: dels att få medborgarna att lyfta blicken och tänka på livet efter Brexit, inte själva skilsmässan. Dels att kratta manegen för det val som måste komma inom kort. Om inte i samband med själva Brexitdatumet, så snart därefter.

Politiskt har Boris Johnson åter tagit ett fast grepp om tyglarna. Men hästen skenar, så ingen vet vad resultatet blir.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT