Svepet: Moderaterna går framåt – starkaste stödet på ett år

Text:

Bild: TT

Sprängdåd mot Borås Tidning

Vid midnatt mot onsdagen detonerade en sprängladdning vid Borås Tidnings hus i centrala Borås. Kort därefter hittades ytterligare ett misstänkt föremål vid samma plats – något polisen misstänker var en hemmagjord bomb.

Vid 03.30 på onsdagen kunde nationella bombskyddet desarmera laddningen.

Polisen har startat en utredning om försök till allmänfarlig ödeläggelse och söker efter misstänkta gärningsmän.

– Vi har tagit den här hemmagjorda bomben i beslag, säger Aki Kononen, stationsbefäl vid Boråspolisen, till Borås Tidning strax efter klockan 05.

Fortsatt stark ökning av socialbidrag i Malmö

Malmö har betalt ut 736 miljoner kronor i socialbidrag i Malmö hittills i år och kostnaderna för socialtjänsten skenar. Det sker samtidigt som stora besparingar i socialtjänsten genomfördes förra året på 300 miljoner. Bakom de ökade kostnaderna finns kriminella ungdomar som behöver institutionsvård, vuxna som behöver missbruksvård och ökade kostnader för hemlösheten, rapporterar Sydsvenskan.

Moderaternas starkaste stöd på ett år

Moderaterna går framåt och får 19 procent i DN/Ipsos septembermätning, vilket är det högsta väljarstödet på ett år. Partiets väljarstöd ökar med tre procentenheter sedan DN/Ipsos aprilmätning.

– Regeringsbildningen och efterspelet har varit besvärligt för Moderaterna att hantera. Alliansens uppbrott har kostat på men nu har partiet lyckats återhämta sig, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Förloraren sett över ett år är Socialdemokraterna som får 26 procent i september (28,2 i valet). Väljarna har enligt Nicklas Källebring i huvudsak gått till V och MP.

Svedala sockrar fotbollsplaner

För att slippa konstgräsets mikroplaster fyller Svedala sin nya fotbollsplan med socker. Men larmen om läckage från gummigranulaten kan vara överdrivna, menar miljöforskare.

Om ett år ska en ny konstgräsplan stå klar i Svedala och den ska fyllas med granulat gjorda av en bioplast framställd av rörsockerbark.

– Den är marginellt dyrare, 20 000 mer om året men mycket bättre för naturen och miljön, säger Tomas Djurfeldt, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i kommunen till Sveriges Radio.

Många söker alternativ till gummigranulat i konstgräsplaner eftersom de läcker och granulatet riskerar att spridas som mikroplaster.

Men nya studier visar att konstgräsplanerna med gummigranulat släpper ifrån sig betydligt mindre än vad man tidigare trott. Och även om det finns miljövinster med andra material så vet man fortfarande lite om hur de påverkar vår miljö.
– Det är ju bra att man har agerat snabbt. Men på sina håll har man tagit väldigt snabba växlar av de här rapporterna, något som kostar pengar. Huvudfokus måste vara att plasten ska stanna där den är, säger Mikael Olshammar, utredare på IVL Svenska miljöinstitutet.

UTRIKES

Demokraterna inleder en officiell utredning om att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt. Det bekräftade Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i kongressen, på tisdagskvällen.

– Presidenten måste hållas ansvarig. Ingen står över lagen, säger hon.

Efter ett stängt möte med demokraterna i representanthuset bekräftade Pelosi att en utredning kring riksrätt mot Donald Trump inleds, med anledning av presidentens omdiskuterade samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i slutet av juli, berättar CNN.

Hur denna utredning genomförs eller i vilken omfattning är i dagsläget inte klart.

DEBATT

”En detalj ska inte avgöra elevens betyg”

”I dag presenterar vi förslag till förändrade kurs- och ämnesplaner med målet att kvaliteten och likvärdigheten i undervisningen ska förbättras och att betygen ska bli mer rättvisande. Alla som vill kan lämna synpunkter, men framför allt vill vi uppmana lärarna att göra sina röster hörda”, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning på DN Debatt.

”Målet är att kvaliteten och likvärdigheten i undervisningen ska förbättras och att betygen ska bli mer rättvisande för eleverna.

De nu­varande kunskapskraven är i många fall så omfattande och detaljerade att de riskerar att leda till att någon detalj fäller avgörandet för en elevs betyg. Det gör också att undervisningen riskerar att fokusera på detaljer för vad elever ska göra för ett visst betyg snarare än vad de ska lära sig i ämnet i stort. Detta riskerar även att skapa onödig stress för elever och lärare”, skriver de vidare.

”Vi röstar Ja – men är beredda att också stödja M-förslag”

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson och gruppledare (L) meddelar på DI Debatt att Liberalerna kommer att rösta ja till regeringens förslag till åtgärder mot gängbrottsligheten:

”Men trots att en formell överenskommelse inte uppnåddes finns nu goda förutsättningar att driva igenom effektiva åtgärder för ökad trygghet och mot gängbrottsligheten. Regeringen kan nu fördubbla utredningskapaciteten och öka tempot internt för att se till att de 34 punkterna förverkligas. Det finns en majoritet i riksdagen för de flesta av de punkter som tagits upp på listan från samtalen”, skriver Pehrson.

”S har under förhandlingarna visat att de är beredda att förflytta sig i Liberalernas riktning. M har förbundit sig att rösta i riksdagen på dessa förslag. Det är bra. Vi vill se mindre politiskt spel. Nu finns det möjligheter till handlingskraft och skarpa förslag i riksdagen.

Konkret innebär det att vi är beredda att rösta på väl beredda förslag som till exempel M lägger fram i riksdagen, och som går utöver de som regeringen presenterat”, fortsätter Johan Pehrson (L).

”Våra naturtillgångar måste in i en skatteöversyn”

”Skattereformen som finns med som en punkt i Januariöverenskommelsen måste få ett innehåll som sätter stopp för delningen av landet i välmående storstadsområden och fattig landsbygd”, skriver Ingvar Persson, ordförande Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och -regioner på Aftonbladet Debatt.

”Den högst beskattade kommunen i landet (norrländsk) har en skattesats på 23,85 medan den lägsta (stockholmskommun) har 17,12 kronor. Det betyder att norrlänningen med en inkomst på 300 000 betalar nästan 20 000 kronor mer i skatt än stockholmaren. Detta är fullständigt orimligt i ett land som talar om jämlikhet i alla led”, fortsätter han.

”Glesbygden kan inte längre vara bidragsgivare. Vi levererar energi, livsmedel, skogsråvara, malm, mineraler och färdigutbildad arbetskraft till tätbefolkade områden utan att få den ersättning som rimligen kan krävas.Förändringar av beskattningen på naturtillgångar måste in i direktiven till den skattutredning som nu skall tillsättas i enlighet med 73-punktsöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna”, skriver Ingvar Persson.