Det här kommer hålla på till helvetet fryser

Sverige har förändrats i grunden. Utan stabila institutioner kommer våldet att fortsätta.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Klockan 8:45 i tisdags, efter ännu en natt av bombdåd och skjutningar i riket, samlades Fokus redaktion till sedvanligt morgonmöte. ”Men hur länge ska det här hålla på?”, undrade någon. ”Det tar tjugo år att få ordning igen. Minst!”, trodde kulturredaktören, Nina Solomin. Själv är jag inte lika optimistisk, men avhöll ändå mig från den sönderslitna metaforen om hur svårt det är reversera en process i vilken man har gjort bouillabaisse av ett akvarium. 

Nuförtiden är det inte lätt att veta om det var av en slump – eller därför att Google, Facebook och snart även EU avlyssnar min mobil, som jag någon timme senare fick inbjudan till ett seminarium med James Robinson, statsvetare i Chicago och medförfattare till en bok med den tankeväckande titeln Why Nations Fail. Nätet upplyste om att Robinson har forskat om varför så gott som inga länder i Latinamerika eller Afrika lyckats kasta av sig fattigdomens bojor och i stället utveckla välfärdsstater. En grundbult i hans teoribygge verkar vara att det krävs stabila institutioner i ett land för att skapa varaktigt välstånd. Utan oberoende domstolar, rättssäkerhet, statligt våldsmonopol, ett fungerande banksystem, en korruptionsfri förvaltning med mera, vill tillväxten aldrig ta riktig fart.  

Fast vad händer i en välfärdsstat där utvecklingen går åt andra hållet och institutionerna gradvis kollapsar? Jag tänker försöka gå på det där seminariet och fråga professor Robinson om den saken. För är inte det vad som håller på att ske i Sverige? Den kurdiska räven Rawa Majid har lyckats infiltrera rättsapparaterna i både Sverige och Turkiet. Tidigare har det rapporterats om hur personer med band till kriminella har tagit sig in i det politiska systemet i kommuner som Göteborg, Södertälje och Botkyrka. Och det börjar kännas ganska länge sedan som polisens våldsmonopol var intakt. 

Kalla mig gärna Ior, men min tro är att Sverige har förändrats i grunden och att ”det här” kommer ”hålla på” till helvetet fryser. Minst. 

***

Text:

Toppbild: TT