Inrikes / Utrikes

Svepet: Moderaterna röstar för regeringens ”gängpaket”

Brittiskt reseföretag i konkurs vilket drabbar svenska resenärer och Moderaterna röstar för regeringens förslag om hur gängvåldet ska stoppas. Detta och mycket mer i dagens svep.

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag om gängvåldet som presenterades i går, skrev partiledaren Ulf Kristersson i ett inlägg på Instagram på söndagen. Moderaterna och sedan även KD och L hoppade ju under lördagen av den sjupartigrupp som under de senaste veckorna diskuterat åtgärder mot gängkriminaliteten.

Men Kristersson skriver också att förslagen inte är tillräckliga och nämner flera punkter som han saknar, bland annat visitationszoner och en fördubbling av straffen för gängkriminella, konstaterar Expressen.

”Regeringen är inte beredd att göra vad som krävs, men det är Moderaterna”, avslutar han.

Osäkert hur Thomas Cook-konkurs drabbar svenska Ving

Tidigt på måndagsmorgonen lämnade Thomas Cook Group in en ansökan om konkurs. På sin hemsida skriver bolaget:

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”.

Svenska Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson säger att resebyrån fick informationen under natten och nu analyserar vad konkursen innebär.

– Vi informerar de gäster som tyvärr drabbas och försöker hålla dem uppdaterade så snart det går.

Under måndagen är det cirka 3 200 svenskar som drabbas av inställda flyg, främst från Grekland och Cypern. Hur det blir med senare flygningar är oklart.

– Vi tittar på hur snabbt det är möjligt att få upp trafik i luften igen, säger Fredrik Henriksson.

Det är ännu oklart hur Vings framtida verksamhet kommer att drabbas.

– Som svensk resenär så ska man alltid känna att när man bokat en resa med Ving så ingår ju alltid en resegaranti. Man omfattas av paketreselagen. Sedan förstår jag ju att man kan bli orolig av den breda rapporteringen om Thomas Cook, säger Fredrik Henriksson till Sveriges Radio.

Chernobyl prisad tre gånger

Regissören Johan Renck fick ta emot två priser under nattens Emmygala i Los Angeles. Hans ”Chernobyl” utsågs till årets bästa miniserie och han kammade även hem priset för årets miniserieregi.

HBO-succén "Chernobyl" fick också priset för bästa miniseriemanus, skrivet av Craig Mazin, skriver TT. Däremot prisades inte Stellan Skarsgård för sin insats i serien.

Priset för bästa dramaserie gick till ”Game of Thrones”.

UTRIKES

Trump diskuterade Biden med Ukrainas president

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

Demokrater höjer nu rösterna för att starta en riksrättsprocess mot Trump, skriver Washington Post. I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

DEBATT

”Djursholmsborna i fokus för ekonomiska politiken”

”Vi vill se en plan för ekonomisk jämlikhet med bland annat en höjning av garantipensionen med 1000 kronor i månaden, en satsning 3,6 miljarder större än regeringens. Det har vi råd med. Det vi inte har råd med är dagens ojämlikhet”, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) på DN Debatt.

”Det är Danderyd- och Djursholmsborna som är i fokus för den ekonomiska politiken. De med inkomster på över 60 000 kronor i månaden får till exempel sänkt skatt när Socialdemokraterna och 73-punktsgänget tar bort värnskatten nästa år. De är också de med högst inkomster som står för högst klimatpåverkan”, skriver de två och presenterar tio punkter för en jämlikare ekonomisk politik.

”Privat sjukförsäkring för kommunägt bolag i S-kommun”

Kommunägda Skellefteå Kraft, en av Sveriges största elproducenter, har tecknat privat sjukvårdsförsäkring för 650 anställda. Men att försäkringen gäller enbart gäller friska medarbetare är inte alls det mest anmärkningsvärda med det nya avtalet.

Det mest anmärkningsvärda är i stället att ett kommunägt bolag, med en socialdemokratisk styrelseordförande, låter sin personal gå före i vårdkön. Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor så varför ska just Skellefteå Krafts anställda ha bättre vård än alla andra? Varför ska läkare och sjuksköterskor i Skellefteå behandla detta företags anställda på ett annat sätt än övriga kommuninvånare?

Jag talar länge med kommunstyrelsens ordförande (S), med personalansvarig på Skellefteå Kraft och med försäkringsansvarig på Länsförsäkringar. Alla påpekar att frågan är politiskt känslig men ingen har närmare reflekterat över varför. Alla menar att vanliga kommuninvånare inte alls kommer att bli förbisprungna av Skellefteå Krafts friska medarbetare” skriver John Lapidus, forskare i ekonomisk historia på Expressen Debatt.

”Bostadsköpare och försäkringsbolag måste räkna med klimatförändringar”

”För att stå väl rustade bör såväl bostadsköpare som myndigheter, kommuner, försäkringsbolag och banker redan nu beakta de konsekvenser klimatförändringarna väntas få i Sverige”, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB i Sydsvenskan.

Svenska försäkringsbolag och banker har all anledning att redan nu räkna på klimatrelaterade framtida kostnader i form av ökade försäkringsärenden och kreditförluster. En ny studie från Network for Greening the Financial System ger exempel på att sådana beräkningar görs i andra länder. För att stå väl rustade bör såväl bostadsköpare som myndigheter, kommuner, försäkringsbolag och banker redan nu beakta de konsekvenser klimatförändringarna väntas få i Sverige”, skriver Robert Boije.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera