Veckans bråk: Luftstrid om toaletten

SAS och facket är i luven på varandra igen. Den här gången gäller det vem som ska få gå på vilken toalett.

Text:

Flygbolaget SAS blåser till strid mot facket. Igen, kan man kanske tycka, för hur många gånger har man inte hört det? Jovisst, men denna gång är föremålet för bråket minst sagt ovanligt. Normalt har det rört sig om löner, pensioner, arbetstider, omorganisationer och neddragningar. Men nu handlar det i stället om piloternas toalettbesök. 

Det visar sig att det finns en ”hemlig” toalett ombord på bolagets långdistansplan, som primärt flyger till destinationer i Nordamerika. Den är placerad framför business-avdelningens kök, precis bakom cockpit. Intill finns även ett viloutrymme för personalen. 

Toaletten hålls låst för resenärerna och används endast av piloter och kabinpersonal. Men nu vill SAS vd Anko van der Werff göra toaletten tillgänglig även för business class-passagerarna. 

”Det här är ingen personaltoalett. Vi tycker att vi ska erbjuda våra kunder tillgång till dessa toaletter. Det är en standard som andra flygbolag erbjuder. Vi anser att det här kommer att fungera, säger SAS presschef Alexandra Lindgren Kaoukji till Expressen. 

Tilltaget har fått de fackliga organisationerna att gå i taket. Öppnandet av toaletten för resenärerna ”introducerar både nya faror och förhöjd risk som kommer att påverka flygsäkerheten negativt”, skriver pilotfacket i ett dokument som tidningen har tagit del av. 

”Det är absolut en flygsäkerhetsrisk eftersom toaletten ligger bara några centimeter från cockpitdörren. Någon obehörig kan ta sig in. Sedan finns det risk att drabbas av magsjuka på längre flygningar om en massa folk ska springa på den toaletten. Det här slår också mot vår vila”, säger en upprörd pilot till Expressen. 

Men bolaget verkar fast beslutet att gå vidare. MBL-förhandlingar har hållits och planen är att toaletterna ska öppnas under hösten, uppger SAS.