Andra kammaren

Allt om Jonas Sjöstedts kebabånger

V-ledaren slog ett slag för kebaben mot trilskande Hornbergsbor, men ångrade sitt solidaritets-ätande. Veckans mest uppmärksammade företag har ägare som kandiderat för KD. Och tog hjälp av Liberalernas ex-pressis. Och vem är Björn-Ola? I veckans Andra kammare.

Solidaritets-åt på kebabrestaurang som saknade avtal. Raderade tweeten. Foto: TT

När debatten om Hornbergs strand och bostadsrättsköparnas klagomål mot kebabrestaurangen Midan uppmärksammades var V-ledaren Jonas Sjöstedt snabb med att åka dit och käka en kebab ihop med sin dotter. Och raskt la han naturligtvis ut en bild från besöket på twitter.

Men plötsligt var tweeten borttagen. Vad hade hänt? Jo, Vänsterpartiet är ju extremt noga med att hålla sig väl med facken och speciellt LO. Så lika snabb som Jonas var med att ta en selfie när han solidaritets-åt på den omtalade restaurangen var han med att deleta tweeten med fotot när han fick frågor om han hade kollat om stället hade kollektivavtal. Något sådant finns nämligen inte.

Fast Midan finns också vid hörnan Odengatan–Hagagatan och det finns en viss risk att ombudsmännen från huset mittemot, där flera av LO-facken har kontor, då och då har tagit en kebab på restaurangen utan avtal. Fast de twittrar ju inte om saken.

* * *

Litet högerstyre

Vänsterpartiets främsta företrädare i Göteborgs stad, Daniel Bernmar, fann sig efter valet och kaoset inom S i Göteborg sitta i opposition, efter att tidigare ha tillhört det rödgröna styret i staden. Numera finns ett bräckligt borgerligt styre i staden, och Bernmar har tagit för vana att alltid beteckna det som ”det lilla högerstyret”.

Första helgen i november hålls Vänsterdagarna i Göteborg och då får han säkert anledning att prata mer om ”det lilla högerstyret”. Och Vänsterdagarna gästas av LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson så Jonas Sjöstedt kan säkert också få reda ut eventuella övertramp om att gästa avtallösa restauranger med LO-ordföranden

* * *

Hoppsan vad Björn-Olika!

Vi hajade till när vi läste Omni häromdagen. Granskades verkligen regeringen av kulturministerns man?

Amanda Linds (MP) heter visserligen Björn-Ola. Fast Lind och inte Linnér. Han sysslar för övrigt med film och experimentell konst och tycks vara en färgstark filur.

Skärmdump: bjornolalind.se

* * *

Centerpartiet har störst medlemsandel

Calle Melin på tankesmedjan Futurion är en sifferkarl och har tagit sig för att jämföra partiernas röstetal med deras medlemssiffror.

Beräkningen visar att C följt av KD och S har högst andel medlemmar i förhållande till antalet väljare medan SD har lägst andel.

 

Parti             Medlemmar                      Röster                                Andel
S                   89 010                               1 830 386                          4,86%
M                  45 535                                1 284 698                          3,54%
C                   29 107                                557 500                             5,22%
SD                28 340                               1 135 627                           2,50%
KD                20 137                                409 478                             4,92%
V                   17 645                                518 454                              3,40%
L                   15 390                                355 546                              4,33%
MP                10 719                                 285 899                             3,75%

S blir trea i ”medlemsligan”.

* * *

Apotekstjänst ägare vill inte slösa med skattemedel

Familjen Versteegh är ägarfamiljen i den företagsgrupp där det beryktade Apotekstjänst ingår. Det började med Shell-macken på Strandvägen, där Gerard Versteegh såg en affärsmöjlighet i att sälja ved till de stora Östermalmsvåningarna. Det fortsatte med hyrvideo, köpvideo och nu alltså leveranser (eller snarare uteblivna leveranser) till regioner och sjukhus, liksom dospaketering där narkotiska preparat nu visat sig vara på vift. Förutom att de säljer glass och kaffe.

Men vid sidan av detta också politik. Cecilia Versteegh kandiderade för KD i kommunvalet i höstas:

* * *

Från kris till kris

Apotekstjänst var efter den stora uppmärksamheten också tvungna att kalla in någon som fick ta hand om mediekontakter i stormens öga. Eric Aronson, tidigare pressekreterare hos liberalerna, nu på JKL kallades in. Han har i båda fallen (L) och Apotekstjänst rätt stor erfarenhet av vad uteblivna leveranser betyder.

* * *

Ekot köpte av Ekström

Sverige är ett litet land, Stockholm är ibland en liten stad. Maktsfärer träffar på varandra i de mest oväntade situationer. Hos mäklaren till exempel.

  • När utbildningsminister Anna Ekström sålde sin villa i Bromma 2013 var det till Ginna Lindberg, tidigare USA-korre och nu utrikeschef på Ekot.
  • I utbildningsminister Magdalena Anderssons hus bodde för 15 år sedan familjen Wigzell. Mamma Kerstin var på sin tid generaldirektör på Socialstyrelsen, dottern Olivia är det i dag, och pappa Hans är ledande forskare inom medicin.
  • Innan Magdalena Andersson köpte det huset 2011 bodde hon i radhus på Sten Stures väg i Nacka. Då med vinkavstånd till Mona Sahlin.
  • Karin Wanngård, oppositionsråd (S) i Stockholm bodde tidigare på anrik S-mark, i samma radhusområde i Vällingby som Olof Palme bodde när barnen var små och där äldste sonen Joakim Palme bor i dag.

* * *

Dressed for succes i Lycksele?

Det är något speciellt med de stormiga stämmorna i moderaterna. De hålls alltid på udda ställen. När Gösta Bohman vann slaget om partiledarposten mot Yngve Holmberg den 14 november 1970 var stämman i Farsta gymnasiums aula. När MUF-striden mellan Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt stod på stämman 1992 hölls den i Lycksele. Lyckligtvis var fotografer på plats (se ovan), men den mediala bevakningen i övrigt var minimal. Dock insåg Aftonbladets Lena Mellin att här kunde det hända saker, och skickade dit den hyfsat unge reportern Sakari Pitkänen, senare chefredaktör för Metro.

Att Ulf Kristersson står till höger på bilden är rätt givet, vi tror att han vid sin sida har ambassadören Henrik Landerholm och den katolske prästen Thomas Idergard. Möjligen är det Carl Fredrik Samelie (Prime) som står snett till vänster om Kristersson i raden bakom.

Vilka andra ser ni? Mejla till: andrakammaren@fokus.se

* * *

Och apropå moderaterna så måste vi naturligtvis också påminna om de här två nyckelringarna från den politiska presentboden. Årtal? 2014 måste det vara. Även om det inte gick så bra för nyckelpersonerna i valet.

* * *

Lika som bär 1

Luciano Vecchi, tidigare Europaparlamentariker, italienska Partito Democratico, och Andreas Henriksson, ”ordningsman i det debattindustriella komplexet” och tidigare S-potentat i Södertälje

Lika som bär 2

Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet, och Christer Nylander (L), ordförande kulturutskottet

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera