”Biden Beer” visar vägen – ”Löfvenbrau” nästa?

Ska en bira bli nästa inslag i den politiska butiken? Vem vinner ett skyltkrig och vem tar över som Nato-boss?

Text: Andra Kammaren

Extraval eller inte? När den politiska temperaturen höjs måste också partierna fundera på det där lilla extra som ska finnas med i mötet med väljarna. Oavsett om det blir i extraval eller ordinarie val nästa år.

Den politiska butiken har fram till nu varit rätt profillös och traditionell. Något år efter att något varit ”inne” har det dykt upp i partiernas nätbutiker. Så var det med golfbollen, slipsen och scarfen på 80-talet och strandflaggorna i modernare tider som fick sina anhängare. Vuvuzelorna är däremot inte sörjda och saknade av någon efter sin korta existens 2010.

Men återigen visar amerikansk politik vägen. Minocqua Brewing Company har nu introducerat ProgressiveBeer. Och den mörka stouten ’la lär ha gjort succe när vicepresident Kamala Harris bjöd in kvinnliga senatorer på middag tidigare i veckan.

Bryggeriet Minocqua har nu spridning i hela södra Wisconsin, men vi kanske ser början på en orkan. Deras Biden Beer beskrivs till exempel som ”oförarglig och inte bitter”. Medan den till vicepresidenten dedikerade ’la är en ”stark, vicepresidentiell stout”. Bernie Sanders-anhängarna får också sitt öl, men en lite mildare milk stout.

Starkare varianter av öl får nog de svenska partierna hålla inne med till valrörelsen 2022. Men med de alkoholfria ölens uppsving ser vi oanade möjligheter framöver.

Det ska sägas att Centerpartiet redan har ett försprång i denna utveckling. Deras ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström har redan ett microbryggeri hemmavid och plats på logen ovanför bryggeriet för att skala upp verksamheten. Problemet för bryggeriet i Sund har så här långt varit att ta ut svängarna. Men det kanske är just vad som passar C och mittenpositionen i politiken.

För S gäller det att undersöka om det går att återupprätta det gamla Löwenbrau, som introducerades av Spendrups i Sverige på 70-talet. Med en lagom röd burk i stället för ljusblå och en liten namnkorrigering till Löfvenbrau är saken klar. Kan dessutom betyda fler jobb i gamla gruvorten och tidigare så starka S-fästet Grängesberg, där bryggeriet ligger. Får vi också påminna om att det var just Löwenbrau som huvudpersonen drack flitigt i Ulf Lundells debutroman Jack, boken som Stefan Löfven enligt egen uppgift i söndagsintervjun 2018 läste om fem gånger när den kom.

Som tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt mycket riktigt noterat är Liberalerna redan på det som i stora kretsar betecknas som folkölsnivån, runt 2,5 procent. Med sina nuvarande ansträngningar har de alla förutsättningar att komma ännu lägre. Vad V ska satsa på är lite marigare. Men varför inte ett färsköl som ska konsumeras inom 48 timmar?

För KD som ser en svacka bland de äldsta väljarna torde altbier kunna göra susen på äldreboendena. För MP är det självklart med en eko-Ipa, men SD sörjer ölen som pryddes av svenska flaggan och får nöja sig med ljusa och billiga lagern Svensk starköl omvandlad till Svensk alkoholfri.

Minocqua Brewing Company fullföljer för övrigt sitt politiska värv genom att ha bildat en SuperPAC som får fem procent av intäkterna för att agera mot republikaner i delstatsval.

Vuvuzelorna är inte saknade.

* * *

Bornholmsmötet

En och annan öl lär även drickas när Folkemødet i helgen genomförs på Bornholm. Denna den danska motsvarigheten till Almedalsveckan genomförs i år både på plats och digitalt. Så missa inte att följa vad som händer på folkemødet.dk

Dansk politik är mer spännande än på länge, det lär ha framgått för Andra Kammarens läsare.

* * *

Raffel inför borgmästarvalet i New York

Hård kamp bland demokrater om att nå borgmästarposten i New York.

Borgmästarvalet på tisdag betraktas som en uppgörelse bland demokrater, även om staden visat på republikanska undantag (Rudy Guliano icke att förglömma).

Favoriten enligt mätningarna är Eric Adams, tidigare polischef och i dag stadsdelen Brooklyns motsvarighet till borgmästare.

Kathryn Garcia, även hon från Brooklyn, kommer tvåa i mätningarna. Hon har haft politiska positioner under föregångarna Michael Bloomberg och Bill de Blasio.

Trean i mätningarna, Maya Wiley, betraktas som den tydligaste vänsterkandidaten, är åklagare och professor och dyker upp som kommentator på MSNBC, men har också jobbat under Bill de Blasio.

Andrew Young försökte rent av bli presidentkandidat senast, men placerar sig nu bara fyra som borgmästarkandidat.

En kändis bland de republikaner som vill få jobbet är Curtis Sliwa, som grundade organisationen mot kriminalitet Guardian Angels 1979 och verkar som pratshowsvärd på radio.

En mer udda kandidat är rapparen Paperboy Love Prince som utlovar ett Utopia där basinkomst är ett inslag och polisen omvandlas till vad han kallar ”Love team”.

 * * *

Kommunkris i Oslo

Lan Marie Berg skakade om styret i Oslo

Miljöpartiets motsvarighet till kommunalråd i Olsos byråd Lan Marie Berg tvingades i veckan lämna sin post i likhet med hela byrådet. Hon gjorde det när Fremskrittspartiet hotade med en misstroendeomröstning. Berg har fått misstro på många punkter, bland annat efter att hon höll inne med att investeringarna i stadens vattenförsörjning skulle bli fem miljarder dyrare än planerat. Inför hot om misstroendeomröstning fick hon avgå, men ställer nu upp som toppnamn för MPG i Oslo i höstens val till stortinget. Fast det rödgröna bystyret i Oslo kommer av allt att döma fortsätta i ledningen av huvudstaden.

* * *

Den politiska adeln i Washington

Den tunge Bidenrådgivaren Steve Ricchetti har fyra barn och tre av dem har nu positioner i Vita huset. Nyligen blev sonen JJ Ricchetti anställd på finansdepartermentets juridiska avdelning. Hans syster Shannon Ricchetti är biträdande chef hos Vita husets social secretary. Brodern Daniel Ricchetti är rådgivare på utrikesdepartementets avdelning för säkerhet under Biden.

Steve Ricchetti leder en politisk familjeklan

Fast den fjärde har heller inte hållit sig undan det politiska Washington. Tyler Ricchetti jobbar som assistent åt demokratiska kongressledamoten Debbie Dingel från Michigan.  Men Tyler jobbar också på en musikkarriär och släppte tidigare i år en ”EP” kallad Bummer Boy. Lyssna på den här

Steve Ricchettis bror Jeff driver en tung lobbybyrå Ricchetti Inc, men hävdar att han aldrig lobbat mot sin bror. Och numera, sedan den tunga familjenärvaron i Vita huset, inte lobbar mot Vita husetadministrationen alls.

Bruce Reed, vice stabschef, har en dotter Julia som sköter Bidens almanacka. Cathy Russel som basar för president Bidens personliga stab, har en dotter, Sarah Donilon, som jobbar åt nationella säkerhetsrådets Asienavdelning.

* * *

Ett Cork(at) drag: The War of Signs!

Det startade i Christiansburg, i sydvästra Virginia. En musikaffär började kivas med grannaffären på sin skylt, snart hängde hela staden på.

Det gör också Listowel, Ontario, med bara 7 500 invånare. Där det började med skylten: “Hey DQ, wanna have a sign war?”

Trevor Cork som driver Speedy Glass började kasta sten utanför glashus, utmanade sin granne glassbutiken och som svarade: “You bet your glass we do.”

Snart hängde andra på i skyltkriget.

Till slut hade schweiziska ambassaden i Ottowa anslutit: “We’re in! #signwar - Can’t be neutral on fun!”, fast då i en mer digital version.

Nu började Christiansburg få nys om tilltaget i Listowel. Den japansk restaurangen Kabuki där uttryckte det så här:

“Canadians tryin 2 join the sign war ehh? Yall ride on elks for Uber right . . . bring it on, Ontario!”

Listowel och Speedy Glass svarade snabbt: “Hey Kabuki, gloves are off. No more Mr. Rice Guy”.

Och glassbutiken hängde på: “Hey Virginia, you may have Kabuki, but we have Suzuki eh!”

Och då menade de inte motorfordonen utan vetenskapsmannen och miljöaktivisten David Suzuki från Listowel.

Skyltkriget har nu fått sin egen sång och video.

* * *

Allt dokumenteras

Jobbigt detta att det mesta nu spelas in och sparas. För när Annie Lööf enträget upprepar att det nu bara handlar om fri hyressättning i nyproduktion stod partiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson i Almedalen 2019 och beskrev det som inledningen på en större förändring.

* * *

Småbilsrace?

Ulf Kristersson är inte så intresserad av bilar och nöjer sig med en ganska liten enligt den här filmen.

* * *

Vem tar över Nato?

Ett år kvar för Jens Stoltenberg, fast Biden skulle helst se att han fortsätter. Foto: TT

Joe Bidens beröm över hur Jens Stoltenberg skött uppdraget som Natos generalsekreterare och kommentaren att han helst såg att han fortsatte satte igång spekulationer: ska Stoltenberg sluta snart?

Nej, hans period löper på ett år till, om nu inte Biden vet något annat. Detta satte dock fart på spekulationerna: Vem tar över?

Nato leddes före Jens Stoltenberg, tidigare statsminister i Norge, av Anders Fogh Rasmussen, tidigare statsminister i Danmark. Så att det kan knappast bli en nordbo en gång till kan vi nog sluta oss till.

Däremot ryktas om den tidigare premiärministern i Storbritannien, Theresa May, som nästa Nato-ledare.

 * * *

Och så var de bara två…

Annamie Paul blev så sent som hösten 2020 partiledare för det gröna partiet i Kanada. Nu är hon kraftigt ifrågasatt och röster höjs för att hon ska petas. Så kan det gå när ett litet partis parlamentsgrupp på tre personer plötsligt reduceras till två. Nyligen tog Jenica Atwin steget ur partiet och har anslutit sig till den liberala parlamentsgruppen, där partiledaren själv inte finns med. Däremot den tidigare partiledaren Elizabeth May.

Kontroversen har handlat om Israel-Palestina-frågan där Atwin tydligt ställt sig på palestiniernas sida i konflikten. Att hon nu välkomnas i liberalerna har väckt kritik mot dem. En av de liberala ministrarna, Dominic LeBlanc, förklarade att liberalerna välkomnar olika uppfattningar, även om de som handlar om Israel. Liberale utrikesministern Marc Garneau invände direkt att det inte innefattar att anklaga Israel för apartheid. ”Det avvisar vi bestämt”, sa Garneau.

Media berättar nu om försök att få de två kvarvarande gröna ledamöterna att övertala Atwin att återvända.

– Låt inte dörren slå dig när du är på väg ut. Om vi gör något oväntat mot någon som lämnat och säger: Vi älskar dig – kom tillbaka, så kanske hon gör det, säger Elizabeth May till The Tyee.

* * *

Coola killar?

* * *

V-ledarens besked: Allt kommer att ordna sig

Jo, det är beskedet som ges i titeln till Jonas Sjöstedts bok om sitt politiska liv. Fast boken kommer först i slutet av augusti. Fast marknadspriset är satt: 222 kronor kostar det att få ta del av Sjöstedts tankar inom hårda pärmar.

* * *

Kavajkampen

De kan hålla långa debatter, inläggen efteråt handlade ändå till en del om Ulf Kristerssons kavaj efter partiledardebatten i riksdagen. Vi börjar nu misstänka att han och den norske kulturministern Abid Raja köper kavajer på samma ställe, för visst ser de ut som negativa och positiva kopior av varandra?

* * *

Ombytta roller

Bemanningsföretagen har varit en nagel i ögat på facken. Fast förre LO-ordföranden i Norge tar nu över ledningen av ett av bemanningsföretagen....

Skärmdump från Klassekampen

* * *

Från förr

Stadsmuseet väcker studentminnen. Och vem syns på bilden om inte en ung Hans Holmér....

* * *

Långväga uppmärksamhet

Och Ann-Sofi "Soffan" Hermanssons karriär efter politiken som sopåkare uppmärksammas även i Sri Lanka...

* * *

Och skyltkriget i Ontario bara fortsätter...

Lika som bär 1

Peter Schilling, kommunstyrelseordförande (S) Sundbyberg, och Gerald Nash, Labourpolitiker Irland och tidigare minister

Lika som bär 2

Alice Teodorescu, krönikör och ex-chef för Bulletin, och Judy Garland som Dorothy i Trollkarlen från Oz

Punkt.