Mediefolket som är viktigast när pressisarna väljer
Vem och vilka vill regeringens pressfolk ha koll på? Andra Kammaren reder ut. Två politikerfamiljer kan slåss om guvernörskapet i New York. Och kan man hyra av LO? Jo, visst, fast ordförandens moppe ingår inte.

Bild: TT
Vilka mediepersoner tycker regeringens pressfolk det är viktigast att ha koll på?
Jo, i första hand är tyckarna och kommentatorerna viktigast. De som uttolkar och vill förklara hur det egentligen är.
När Andra Kammaren studerat vilka journalister som regeringens pressekreterare följer är det mönstret tydligt. Av de 28 pressekreterare vi kunnat kartlägga följer alla utom en DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som ju också skriver tyckande helgbetraktelser i tidningen.
På 20-i-topplistan är det egentligen bara tre som är traditionella nyhetsreportrar, som inte tycker, kommenterar eller skriver krönikor eller betraktande artiklar/inslag.
Kommentariatet härskar, om pressekreterarna får bestämma.

Vi har utgått från vilka de följer på Twitter, en dokumenterad digital mötesplats för den politiska världen och media. Men kanske inte för så värst många andra längre…
Bara tre på listan är ledarskribenter. Men det är de som svarar på frågan ”Hur ska vi tolka det här utspelet?” eller ”Kommer Nyamko Sabuni få igenom sin linje på partirådet?” som sammantaget är viktigast.
Förhållandet mellan partiernas och regeringens pressfolk och de politiska journalisterna har alltid varit lite speciellt. Hatkärlek? Absolut.
Pressekreterarna ska ömsom tiga och ömsom försöka sälja in vinklar och nyheter. Men från starten var det högre grad av förtrolighet mellan pressfolket och journalisterna. De flesta med förledet press- hade oftast jobbat länge i media och var bästis och bundis med många av dem som de skulle ha kontakt med.

I regeringssammanhang kom genombrottet för pressekreterarna på 70-talet. Bland 70-talets pressekreterare finns också det kanske tydligaste exemplet på en svensk spinndoktor, även om ingen visste att det kunde heta så då. Ebbe Carlsson fick som medarbetare till justitieminister Lennart Geijer (S) en roll som ingen (av de fåtaliga) pressekreterarna fram till dess hade kunna drömma om. Ebbe Carlsson agerade lika ofta, eller kanske oftare, på eget initiativ än på ministerns, och blandade sig till exempel i polisutredningarna runt den så kallade bordellhärvan och sjukhusspionen i Göteborg.
Nu då i rödgröna regeringen? Jo, betydlig färre med längre egen bakgrund i media. Tre undantag: Maria Soläng hos Stefan Löfven som jobbat på TV4, Aftonbladet och SVT, Anja L Sundberg hos Anna Ekström som varit på TV4 och SR, och Andreas Enbuske hos Ann Linde som jobbat på Aftonbladet (som fotograf) och på Mitt i-tidningar.
Den typiska bakgrunden är i stället jobb på en pr-byrå eller med kommunikation i något av de två regeringspartierna närstående verksamhet.
Men vilka vill de ha koll på? Här är 20-i-topp-listan:

Strax utanför kommer Lova Olsson SR, Anders Holmberg SVT, Annie Reuterskiöld SvD, Tomas Nordenskiöld Expressen, Mari Forssblad SVT, Ann Tiberg TV4 och politikveteranerna Margit Silberstein och Inger Arenander.
Här finns också krönikören Isobel Hadley-Kamptz, Emanuel Karlsten, Lena ten Hoopen SVT, Karin Olsson Expressen och Sanna Rayman Altinget. Bubblare, med redan många följare i regeringskvarteren är Johanna Fränden Aftonbladet, Johannes Klenell Arbetet och Somar Al Naher, frilans baserad i Libanon.
Bland ledarskribenter märks utanför 20-i-topp bland annat Sakine Madon UNT, Daniel Swedin Arbetet, Jonas Bergström Folkbladet, Olov Abrahamsson NSD, Erik Helmersson DN, Amanda Sokolnicki DN och Alex Vornov Eskilstuna-Kuriren.
Tre reportrar som inte destinerat bevakar inrikespolitik har många följare bland pressfolket; Negra Efendic SvD, Emma Bouvin DN och Nivette Dawod Aftonbladet.
Nu är naturligtvis detta bara en mätare, Twitter är självklart inte avgörande, men en mätare på vad som värdesätts högt. Motexemplet kan då vara DN:s Hans Olsson vars (lågaktiva) Twitterkonto @TurboHasse bara följs av två pressisar. Fast han har till exempel ett väldokumenterat gott förhållande till statsministern.
Och att bara ha två följare bland det rödgröna pressfolket delar han (än så länge) med bland annat Fouad Youcefi SVT som håller i nya Politikbyrån, som för deltagande av kommentariatet kanske är vad Bosse Bildoktorn var för bilmekare.
* * *

* * *
CUF och Britt-Marie, 45
Ingen kan klaga på publicitetsvärdet i Réka Tolnais entré som CUF:s nya ordförande.
Innehållet kanske inte gjorde Annie Lööf lika glad inför kommande diskussioner efter valet 2022.
Och att göra sig ovän med alla kvinnor med dubbelnamn var kanske inte klockrent. Och snart kommer väl ett motutspel från ex-C-ministern Anna-Karin Hatt, dock 48 (mamma till CUF-föregångaren Ida Alterå) direkt från LRF-böndernas fikarum.
* * *
Andrew kan bli nästa guvernör – men från vilken familj?

Det närmaste Andrew Giuliani varit politiskt inflytande sägs vara att han brukade spela golf med Donald Trump. Men nu lanseras 35-åringen, son till New Yorks tidigare borgmästare och Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, som kandidat i New Yorks guvernörsval 2022.
Så valet kan bli en kamp mellan två av stadens mäktigaste politiska familjer – Giuliani och Cuomo.
Den sittande demokratiske guvernören Andrew Cuomo, 63, är son till Mario Cuomo, som själv var guvernör i New York 1983 till 1994.

”Giuliani mot Cuomo. Holy smokes” sa Andrew Giuliani till New York Post när han annonserade sin kandidatur. ”Det är som Muhammad Ali mot Joe Frazier. Vi kan sälja billetter till Madison Square Garden. Det blir en av de mest episka uppgörelserna i statens historia.”
Fast namnen Giuliano och Cuomo väcker inte bara positiva känslor. Rudy Giuliani förknippas med den stora satsningen mot brottsligheten i New York på 90-talet och hans agerande under 9-11-attacken. Men efter senaste presidentvalet den främste företrädaren för ifrågasättandet av valresultatet, och han har varit föremål för FBI-utredningar.

Andrew Cuomo hyllades till att börja med för hanteringen av coronakrisen och det började talas om honom som kommande president. Men så kom fallet när det avslöjades att han beordrat att 6 000 coronasjuka skulle skickas från sjukhusen till vårdhem för att lösgöra sjukhusplatser. Det ledde till omfattande smittspridning på vårdhemmen. Det hette att ”Cuomo hade blod på händerna”.
Unge Giuliani då? Under Trumpåren fanns han på Vita husets Office of Public Liaison, vilket låter mäktigt. Men arbetsuppgiften bestod i att hålla kontakt med idrottsvärlden och arrangera besök av sportutövare i Vita huset. För det fick han 90 700 dollar per år. Men uppgiften som inte tycks varit allt för betungande skapade heller inga konflikter med Trump. Andrew Giuliano ska ha varit bland de som hade längst anställning under Trumps presidentperiod.
* * *
Bennys stora bekymmer med bankgirot

Skånepartiet var en tidig föraning om vad som skulle komma. Grundat 1979 av Carl P Herslow som använde närradion i Malmö som sin främsta kampanjkanal. De satt i fullmäktige 1985–2006, och finns kvar även om andra partier måste ha sägas övertagit deras roll. Kanske blev det också lite tufft med finansiering, åtminstone att döma av den här inspelningen. 386 streck… och vad kommer sedan?
* * *
Snart kan Nisse i Hökarängen bo hos LO

LO gick för några år sedan tillsammans med LO-förbunden Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, Seko, Handels, Pappers och Hotell- och restaurang ihop och startade Bantorget Hyresbostäder.
När vi kollade är det ett hyfsat bestånd av bostäder som är klara eller på väg att byggas.
Här finns/kommer de LO-ägda bostäderna:
Hyllie, Malmö 71 lägenheter
Limhamn, Malmö 166 lägenheter
Sorgenfri, Malmö 47 lägenheter
Järnbrotten, Göteborg 194 lägenheter
Mariehöjd, Umeå 71 lägenheter
Södra Ekkällan, Linköping 164 lägenheter