Mediefolket som är viktigast när pressisarna väljer

Vem och vilka vill regeringens pressfolk ha koll på? Andra Kammaren reder ut. Två politikerfamiljer kan slåss om guvernörskapet i New York. Och kan man hyra av LO? Jo, visst, fast ordförandens moppe ingår inte.

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

Vilka mediepersoner tycker regeringens pressfolk det är viktigast att ha koll på?

Jo, i första hand är tyckarna och kommentatorerna viktigast. De som uttolkar och vill förklara hur det egentligen är.

När Andra Kammaren studerat vilka journalister som regeringens pressekreterare följer är det mönstret tydligt. Av de 28 pressekreterare vi kunnat kartlägga följer alla utom en DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som ju också skriver tyckande helgbetraktelser i tidningen.

På 20-i-topplistan är det egentligen bara tre som är traditionella nyhetsreportrar, som inte tycker, kommenterar eller skriver krönikor eller betraktande artiklar/inslag.

Kommentariatet härskar, om pressekreterarna får bestämma. 

Några av regeringens pressekreterare. Påfallande många av dem följer också Jen Psaki, Vita husets nuvarande presschef.

Vi har utgått från vilka de följer på Twitter, en dokumenterad digital mötesplats för den politiska världen och media. Men kanske inte för så värst många andra längre…

Bara tre på listan är ledarskribenter. Men det är de som svarar på frågan ”Hur ska vi tolka det här utspelet?” eller ”Kommer Nyamko Sabuni få igenom sin linje på partirådet?” som sammantaget är viktigast.

Förhållandet mellan partiernas och regeringens pressfolk och de politiska journalisterna har alltid varit lite speciellt. Hatkärlek? Absolut.

Pressekreterarna ska ömsom tiga och ömsom försöka sälja in vinklar och nyheter. Men från starten var det högre grad av förtrolighet mellan pressfolket och journalisterna. De flesta med förledet press- hade oftast jobbat länge i media och var bästis och bundis med många av dem som de skulle ha kontakt med.

Ebbe Carlsson och Hans Holmér kollar avlyssningssladdar ihop. Foto: TT

I regeringssammanhang kom genombrottet för pressekreterarna på 70-talet. Bland 70-talets pressekreterare finns också det kanske tydligaste exemplet på en svensk spinndoktor, även om ingen visste att det kunde heta så då. Ebbe Carlsson fick som medarbetare till justitieminister Lennart Geijer (S) en roll som ingen (av de fåtaliga) pressekreterarna fram till dess hade kunna drömma om. Ebbe Carlsson agerade lika ofta, eller kanske oftare, på eget initiativ än på ministerns, och blandade sig till exempel i polisutredningarna runt den så kallade bordellhärvan och sjukhusspionen i Göteborg.

Nu då i rödgröna regeringen? Jo, betydlig färre med längre egen bakgrund i media. Tre undantag: Maria Soläng hos Stefan Löfven som jobbat på TV4, Aftonbladet och SVT, Anja L Sundberg hos Anna Ekström som varit på TV4 och SR, och Andreas Enbuske hos Ann Linde som jobbat på Aftonbladet (som fotograf) och på Mitt i-tidningar.

Den typiska bakgrunden är i stället jobb på en pr-byrå eller med kommunikation i något av de två regeringspartierna närstående verksamhet.

Men vilka vill de ha koll på? Här är 20-i-topp-listan:

Strax utanför kommer Lova Olsson SR, Anders Holmberg SVT, Annie Reuterskiöld SvD, Tomas Nordenskiöld Expressen, Mari Forssblad SVT, Ann Tiberg TV4 och politikveteranerna Margit Silberstein och Inger Arenander.

Här finns också krönikören Isobel Hadley-Kamptz, Emanuel Karlsten, Lena ten Hoopen SVT, Karin Olsson Expressen och Sanna Rayman Altinget. Bubblare, med redan många följare i regeringskvarteren är Johanna Fränden Aftonbladet, Johannes Klenell Arbetet och Somar Al Naher, frilans baserad i Libanon.

Bland ledarskribenter märks utanför 20-i-topp bland annat Sakine Madon UNT, Daniel Swedin Arbetet, Jonas Bergström Folkbladet, Olov Abrahamsson NSD, Erik Helmersson DN, Amanda Sokolnicki DN och Alex Vornov Eskilstuna-Kuriren.

Tre reportrar som inte destinerat bevakar inrikespolitik har många följare bland pressfolket; Negra Efendic SvD, Emma Bouvin DN och Nivette Dawod Aftonbladet.

Nu är naturligtvis detta bara en mätare, Twitter är självklart inte avgörande, men en mätare på vad som värdesätts högt. Motexemplet kan då vara DN:s Hans Olsson vars (lågaktiva) Twitterkonto @TurboHasse bara följs av två pressisar. Fast han har till exempel ett väldokumenterat gott förhållande till statsministern. 

Och att bara ha två följare bland det rödgröna pressfolket delar han (än så länge) med bland annat Fouad Youcefi SVT som håller i nya Politikbyrån, som för deltagande av kommentariatet kanske är vad Bosse Bildoktorn var för bilmekare.

* * *

En av de ovan nämnda pressekreterarna, Anja L Sundberg hos Anna Ekström, tycks ha samma bekymmer som många andra att reda ut snårigheterna i vaccinationerna...

* * *

CUF och Britt-Marie, 45

Ingen kan klaga på publicitetsvärdet i Réka Tolnais entré som CUF:s nya ordförande.

Innehållet kanske inte gjorde Annie Lööf lika glad inför kommande diskussioner efter valet 2022.

Och att göra sig ovän med alla kvinnor med dubbelnamn var kanske inte klockrent. Och snart kommer väl ett motutspel från ex-C-ministern Anna-Karin Hatt, dock 48 (mamma till CUF-föregångaren Ida Alterå) direkt från LRF-böndernas fikarum.

* * *

Andrew kan bli nästa guvernör – men från vilken familj?

Andrew Cuomo och Andrew Giuliani kan ställas mot varandra i guvernörsvalet.

Det närmaste Andrew Giuliani varit politiskt inflytande sägs vara att han brukade spela golf med Donald Trump. Men nu lanseras 35-åringen, son till New Yorks tidigare borgmästare och Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, som kandidat i New Yorks guvernörsval 2022.

Så valet kan bli en kamp mellan två av stadens mäktigaste politiska familjer – Giuliani och Cuomo.

Den sittande demokratiske guvernören Andrew Cuomo, 63, är son till Mario Cuomo, som själv var guvernör i New York 1983 till 1994.

Mario Cuomo, tungviktare i demokraterna, med sonen Andrew. Foto: TT

”Giuliani mot Cuomo. Holy smokes” sa Andrew Giuliani till New York Post när han annonserade sin kandidatur. ”Det är som Muhammad Ali mot Joe Frazier. Vi kan sälja billetter till Madison Square Garden. Det blir en av de mest episka uppgörelserna i statens historia.”

Fast namnen Giuliano och Cuomo väcker inte bara positiva känslor. Rudy Giuliani förknippas med den stora satsningen mot brottsligheten i New York på 90-talet och hans agerande under 9-11-attacken. Men efter senaste presidentvalet den främste företrädaren för ifrågasättandet av valresultatet, och han har varit föremål för FBI-utredningar.

Rudy som sett uppgång och fall. Foto: TT

Andrew Cuomo hyllades till att börja med för hanteringen av coronakrisen och det började talas om honom som kommande president. Men så kom fallet när det avslöjades att han beordrat att 6 000 coronasjuka skulle skickas från sjukhusen till vårdhem för att lösgöra sjukhusplatser. Det ledde till omfattande smittspridning på vårdhemmen. Det hette att ”Cuomo hade blod på händerna”.

Unge Giuliani då? Under Trumpåren fanns han på Vita husets Office of Public Liaison, vilket låter mäktigt. Men arbetsuppgiften bestod i att hålla kontakt med idrottsvärlden och arrangera besök av sportutövare i Vita huset. För det fick han 90 700 dollar per år. Men uppgiften som inte tycks varit allt för betungande skapade heller inga konflikter med Trump. Andrew Giuliano ska ha varit bland de som hade längst anställning under Trumps presidentperiod.

* * *

Bennys stora bekymmer med bankgirot

Skånepartiets närradiosändningar gick inte alltid som de tänkt sig...

Skånepartiet var en tidig föraning om vad som skulle komma. Grundat 1979 av Carl P Herslow som använde närradion i Malmö som sin främsta kampanjkanal. De satt i fullmäktige 1985–2006, och finns kvar även om andra partier måste ha sägas övertagit deras roll. Kanske blev det också lite tufft med finansiering, åtminstone att döma av den här inspelningen. 386 streck… och vad kommer sedan?

* * *

Snart kan Nisse i Hökarängen bo hos LO

"LO-bostäder" i Malmö. LO och förbunden är på väg att bli ägare till 820 hyreslägenheter.

LO gick för några år sedan tillsammans med LO-förbunden Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, Seko, Handels, Pappers och Hotell- och restaurang ihop och startade Bantorget Hyresbostäder.

När vi kollade är det ett hyfsat bestånd av bostäder som är klara eller på väg att byggas.

Här finns/kommer de LO-ägda bostäderna:

Hyllie, Malmö                                        71 lägenheter

Limhamn, Malmö                                 166 lägenheter

Sorgenfri, Malmö                                  47 lägenheter

Järnbrotten, Göteborg                          194 lägenheter

Mariehöjd, Umeå                                  71 lägenheter

Södra Ekkällan, Linköping                  164 lägenheter

Hökarängen, Stockholm                      107 lägenheter

Fast det är ingen idé för någon av de nuvarande eller kommande boende i de 820 lägenheterna att ringa till moppeinnehavaren Susanna Gideonsson (se nedan!) om något krånglar. Det är Riksbyggen som förvaltar fastigheterna.

Fast som andra nybyggen blir det dyrt. En trea på 72 kvadratmeter i Sorgenfri är på 11 775 kronor i månadshyra.

* * *

LO-basen fyller moppe

LO-moppen. Tyvärr vet vi inte om den är trimmad. Foto: Facebook

När LO-ordföranden Susanna Gideonsson fyllde år i veckan blev hon naturligtvis uppvaktad. Men presenten från maken stack ut: en moppe. ”Ett original raketarsle med en hel späckhuggarsadel. Årsbarn med mig och inte ens gått 300 mil. Sommaren i stugan är räddad!”, beskiver hon presenten, en körklar Crescent. Årsbarn med henne? 58 år alltså, men i skick som ny. Innebörden i att fylla moppe har fått en ny innebörd.

* * *

Naomi Kleins make hoppas på parlamentsplats

Med ett hjärta av guld, och hjärta för miljöfrågan och att väcka hopp, ställde sig Neil Young och andra bakom The Leap. Nu siktar de på att få in sin grundare i parlamentet. Foto: TT

Vad har rockstjärnorna Alanis Morisette, Neil Young, Arcade Fire och skådespelarna Donald Sutherland och Pamela Anderson gemensamt? Kanske flera saker, men de är alla initiating signatories för Leap Manifesto som skrevs fram under ett tvådagarsmöte i Toronto 2015. Manifestet är framförallt inriktat på åtgärder mot klimathotet, men också kring hur Kanadas ursprungsbefolkning behandlas och andra frågor.

Initiativtagaren Avi Lewis styrde redan då in kraven mot NDP, New Democratic Party, Kanadas socialdemokrater. Och på deras kommande kongress satte manifestet starka spår. Debatten kom att handla om klimatåtgärder kontra tillväxt och jobb, och likheten med ett svenskt parti är naturligtvis en tillfällighet…

Naomi Klein och Avi Lewis när The Leap riktade kraven mot NDP 2015. Nu vill Avi själv in i politiken, Naomi spelar redan en roll som teoretisk hänförare för flera rörelser.

Nu siktar Avi Lewis själv på att ta plats i parlamentet för NDP, och ställer upp som kandidat i valkretsen (Håll i er!): West Vancouver—Sunshine Coast—Sea to Sky Country.

Förutom att vara gift med Naomi Klein (No Logo m fl böcker) har han jobbat åt Al Jazeera och Kanadas motsvarighet till SVT och gjort dokumentärfilmer. Och han kan alltså kanske räkna med en hyfsad line-up när han ska ut och kampanja.

“The closest thing we’ve seen in Canada to the Bernie Sanders movement”, kommenterades The Leap.

* * *

Ekoreporterns nästa jobb

Det ryktas att Ekoreportern som inledde en relation med Raad Al-Duhan, Gävleimamens son, hade nytt jobb på gång när avslöjandet kom via Doku. Bara två dagar senare skulle hon börja ett vikariat på Svenska Dagbladet, säger ryktet.

* * *

Partiledare, premiärministrar och presidenter med växtvärk

Aftonbladet var först med nyheten (som man ska skriva och säga nu för tiden) om Ulf Kristerssons fysiska tillväxt.

Vi drog oss i veckan till minnes att vi skrev om Donald Trumps längd efter presidentvalet. Han uppgav själv sex fot och tre tum (1,90 meter). Men jämförelser av bilder från till exempel G7-mötet 2018 där Trump står nära kanadensiske premiärministern Justin Trudeau som är sex fot och två tum (1,88 meter) väckte dubier.

Och så bilden av Ebba Busch och Ulf Kristersson där den senare plötsligt är längre. Vad hade hänt? Kontrollen visade att Ulf Kristersson är 169 centimeter lång medan Ebba Busch är 172 centimeter lång. Så hur gick detta till?

Aftonbladet pratade med Moderaternas pressavdelning som avslöjade att förklaringen är en rulltrappa.

Från DN-intervjun i veckan

– Jag har lyckats reda ut mysteriet. Bilden är tagen i en rulltrappa i riksdagen. Ulf Kristersson står på steget över Ebba Busch när bilden är tagen, sa Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos Moderaterna.

Johan är f ö känd för sina udda resvanor i yngre år. De har bland annat fört honom till Nordkorea, Afghanistan och Transnistrien.

Vi förvånades dessutom i veckan av Ulf Kristerssons ordval i en DN-intervju med Hans Olsson. Vill han ha auktoritära statsråd också kanske?

* * *

AOC-kampanj som gett många copycats

Alexandria Ocasio-Cortez har förnyat de politiska kampanjerna. I alla fall grafiskt, konstaterar New York Times. Progressiva kandidater i amerikanska val har på bredden tagit till sig hennes grafiska uttryck från valkampanjen 2018, kanske annat också.

Det har till och med tagit sig till valen av elevrepresentanter, som i kommunala skolan nr 17 i Queens.

Nu väntar vi med spänning på de svenska valaffischerna till valrörelsen 2022. Vem vågar ta det lutande, kursiva och progressiva steget?

* * *

Ta det piano!

För alla som tycker att moderna hus ser likadana ut kommer här ett klingande undantag. I Bushwick, Brooklyn ska det göras en förtätning och den nya byggnaden får en klart annorlunda utformning. Musiktemat går igen även i lägenheterna i olika tonarter.

Och frågan om det är klassisk arkitektur får väl avgöras av vad som spelas?

* * *

Man undrar ju vad som händer i Eda och Charlottenberg. Framförallt undrar man över kanotens funktion i sammanhanget...

* * *

Usch ja, vad covid kan ställa till det. Nu hoppas vi det inte kommer en Kianshsmitta.

* * *

Lika som bär

Samuel Pettersson, kassör i SSU Norrbotten, Per Ängquist, generaldirektör Kemikalieinspektionen, tidigare statssekreterare MP, och Gustav Fridolin, lärare och tidigare språkrör och minister MP.
Brian Mikkelsen, chef för Dansk Erhverv och tidigare Kristdemokratisk politiker, och Claes Norgren, tidigare riksrevisor och GD för Finansinspektionen och Konkurrensverket.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!