Här är 21 nyheter det pratades om i veckan – utrikes & inrikes

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

25/10 Fem nazister döms efter NMR-demonstration

Samtliga åtalade NMR demonstranter frias från hets mot folkgrupp, men fem stycken döms för våldsamt upplopp i samband med manifestationen i Göteborg 2017. Det meddelade Göteborgs tingsrätt under fredagen. Läs mer här!

24/10 Ett flertal utvisningar verkställs inte – trots dom

20-30 personer som blivit dömda till utvisning på grund av att de har begått brott kan inte utvisas till deras hemländer av olika anledningar. En del av dessa släpps fria, skriver Sveriges Radio P4 Göteborg. Anledningen till att utvisningarna inte genomförs kan bero på flera orsaker, bland annat att Sverige inte utvisar till krigsdrabbade länder eller att en del länder inte tar emot personer som inte återvänder frivilligt.

23/10 Kritik mot avlyssning

Datainspektionen är kritisk till regeringens förslag på hemlig dataavläsning. Juristen Jonas Agnvall säger till TT att på grund av att dataavläsning är inte­gritetskränkande bör det endast användas vid misstänkta brott som kan påverka rikets säkerhet eller när det gäller grov organiserad brottslighet. Moderaternas talesperson Johan Forssell  (M) anser å sin sida att förslaget är otillräckligt. Enligt förslaget ska avlyssning tillåtas när straffvärdet överstiger två års fängelse.

23/10 Brister i gruppboende

Anmälningarna har ökat med 65 procent på två år till Inspektionen för vård och omsorg om brister i grupphem för vuxna med funktionsnedsättning. Det rapporterar Ekot. En del av ökningen kan förklaras med att det blivit lättare att anmäla digitalt.

22/10 Inställda operationer

Leveransstrulet och bristen på sjukhusmateriel fortsätter – planerade operationer är inställda på flera sjukhus. Fem regioner bytte materielleverantör, från Mediq till Apotekstjänst, den 1 oktober. Sedan dess har leveranserna krånglat. Apotekstjänst kan inte säga när de väntas fungera normalt, men uppger att bolagets vd entledigats.

22/10 Storsatsning i Göteborg

Volvo Cars kinesiska storägare Geely satsar 3 miljarder kronor på att bygga ett nytt kontorskvarter vid Lindholmen i Göteborg. Geely har i dagsläget 2 200 anställda i Sverige. Bygget ska vara klart 2022.

22/10 Osynade utvisningar

Myndigheter som prövar Säpos ansökningar om att utvisa utländska medborgare som misstänks utgöra säkerhetshot får inte alltid se hela bevisningen, rapporterar SR Ekot. Dessutom har ingen person som pekats ut av Säpo som ett allvarligt säkerhetshot vunnit en rättsprocess mot myndigheten.

21/10 Förtida stopp

Regeringen kan tänka sig att lägga ner Bromma flygplats i förtid, uppger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Flygplatsens tillstånd löper ut 2038. Bromma har länge varit omdiskuterat och många vill avveckla flygplatsen för att ge plats åt nya bostäder.

21/10 Fler vill se SD–samarbete

En ny Sifomätning visar att 61 procent av väljarna vill se ett politiskt samarbete med SD i frågor där åsikterna stämmer överens. För tre år sedan var siffran 38 procent.

21/10 S vill nå LO-väljarna

Socialdemokraterna ska locka tillbaka LO-väljare från SD genom att bland annat få in LO-aktiva på politiska poster, där politiska förslag sedan arbetas fram från gräsrötter och uppåt, skriver Aftonbladet.

18/10 Ouppklarade sprängningar 

Nio av tio sprängningar var ouppklarade förra året. Inget sprängdåd med dödlig utgång har klarats upp de senaste åren i Sverige, och av förra årets 172 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning klarades bara vart tionde fall upp, rapporterar SvD.

 

Internationellt

25/10 USA återvänder till Syrien – trots Trumps löfte

USA återvänder också och går tillbaka in i norra Syrien trots Donald Trumps löfte om deskalering av militär närvaro och tillbakadragandet av trupper i området. Nu skriver The Guardian att USA kommer gå in med stridsvagnar och andra tunga pjäser för att skydda oljefälten i Syrien, efter att det kommit flera rapporter om att IS krigare flytt från fängelser under de senaste veckornas konflikt. Oljefälten var strategiskt och ekonomiskt viktiga för terrorgruppen IS frammarsch i Syrien för ett par år sedan.

24/10 Costa Ricas finansminister avgår

Costa Ricas finansminister Rocío Aguilar avgår, rapporterar TT. Aguilars förde en åtstramningspolitik med reformer som bland annat innebär skattehöjningar samt lönetak för offentligt anställda. Landets riksrevisor har tidigare anklagat henne för att ha släppt igenom statsskuldsavbetalningar utan att först ha fått dem godkända av kongressen.

22/10 Nej till snabb brexit

Boris Johnsons förslag om att snabb­debattera lagstiftning inför brexit röstas ner i underhuset. Rösterna var 322 mot och 308 för. Planen var att behandla lagstiftningen under två dagar för att hinna med ett utträde ur EU som planerat den 31 oktober.

22/10 Valet i Kanada avgjort

Justin Trudeau segrar som ny premiärminister i Kanada. Hans liberala parti förlorar dock majoriteten. Inte sedan 1935 har en kanadensisk premiärminister med majoritet i parlamentet fått avgå efter endast en mandatperiod.

Läs mer här!

22/10 Oklart val i Bolivia 

I Bolivia vägrar huvudutmanaren i presidentvalet, Carlos Mesa, att se sig besegrad och fler befarar att valet inte gått rätt till. På gatorna har demonstranter satt eld på valurnor och rösträkningslokaler.

20/10 Libanon skakas

Massiva protester mot korruption och högre skatter skakar Libanon. Regeringen sätter in ett reformpaket för att tackla den ekonomiska krisen – men utan höjda skatter eller avgifter. President Michel Aoun lovar också en »betryggande lösning« på krisen.

20/10 Protester i Chile

Undantagstillstånd i Chiles huvudstad Santiago utlyses och landets militär får ansvar att hålla ordning på gatorna. President Sebastián Piñera säger att landet är i krig. Oroligheterna i landet har hittills krävt minst tretton dödsoffer, enligt en dagstidning. Protesterna började med demonstrationer mot höjda priser i kollektivtrafiken, men har sedan helgen kantats av plundring och omfattande förstörelse och bränder.

19/10 Brexitbrev till Bryssel

Premiärminister Boris Johnson skickar osignerat ett brev till Bryssel för att be om en senareläggning av brexit. Detta efter att en omröstning om brexitavtalet i det brittiska parlamentet skjutits upp. Talman John Bercow i det brittiska underhuset har en nyckelroll på vägen mot brexit.

18/10 Protester i Barcelona

Drygt en halv miljon människor demonstrerar i den katalanska huvudstaden Barcelona för att protestera mot domarna mot flera separatistledare. Spaniens högsta domstol har dömt nio separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

18/10 Diskussion om IS

Sverige är ett av sex EU-länder som har skickat juridiska experter till Irak för att diskutera ett ramverk som gör att IS-terrorister kan lagföras i landet, rapporterar TT.