Här är kommunen med Sveriges bästa skolor

Text:

Bild: TT

Sedan 2002 har Lärarförbundet rankat Sveriges bästa skolkommuner – en lista som skånska Vellinge dominerat de senaste åren. Men i år får man se sig petad av Torsby kommun i Värmlands län som toppar årets lista.

Ett skäl till det att man har infört ett tvålärarsystem.

– Där det finns behov arbetar två lärare i samma klassrum, vilket har haft god effekt. Och kanske viktigast — vi har inte haft något internt käbbel, säger Peter Jonsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Torsby till TT.

I topp hittar man även värmländska Storfors och norrbottniska Kalix. Desto tråkigare är det för Gnesta i Södermanlands län som hamnar på sista plats av Sveriges 290 kommuner.

– Vi hävdar att den kommun som inte vågar sätta sin skola först biter sig själv i svansen. Det kommer tveklöst att påverka kommunens möjlighet att utvecklas, att vara attraktiv som inflyttningskommun, säger Johanna Jaara Åstrand, lärarförbundets ordförande.

Samtidigt skrev Fokus under onsdagen om att 4 av 5 kommuner kommer tvingas till nedskärningar nästa år. Något som kommer att drabba skolverksamheten.

 

Topp 10 listan:

1. Torsby, Värmland

2. Storfors, Värmland

3. Kalix, Norrbotten

4. Hammarö, Värmland

5. Båstad, Skåne

6. Bengtsfors, Västra Götaland

7. Tranås Jönköping

8. Älvsbyn Norrbotten

9. Danderyd Stockholm

10. Hofors Gävleborg

 

De 5 sämst rankade skolkommunerna: 

286. Nynäshamn, Stockholm

287. Haninge, Stockholm

288. Tierp, Uppsala

289. Nordanstig, Gävleborg

290. Gnesta, Södermanland

Källa: Lärarförbundet, TT