Aktuellt / Inrikes

Svep: 9 av 10 sprängningar i Sverige är ouppklarade

En stor majoritet av fjolårets sprängningar är ouppklarade, Sverige skickar experter till Irak. Detta och mer i dagens svep.

Antalet personer som pekas ut som ett allvarligt säkerhetshot av Säkerhetspolisen har ökat kraftigt. Det gäller till exempel personer som är tongivande i radikala kretsar, rapporterar Sveriges Radio.

Många ouppklarade sprängningar

Nio av tio sprängningar ouppklarade förra året. Inget sprängdåd med dödlig utgång har klarats upp de senaste åren i Sverige, och av förra årets 172 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning klarades bara vart tionde fall upp, rapporterar SvD.

Sverige skickar experter till Irak

Sverige är ett av sex EU-länder som skickat juridiska experter till Irak för att diskutera ett ramverk som gör att IS-terrorister kan lagföras i landet. Samtal fördes i förra veckan på tjänstemannanivå, bekräftar svenska justitiedepartementet för TT.

DEBATT

Moderaterna varnar för att brottsligheten hotar samhällskontraktet. Genom nya så kallade affärs- och medborgarplatser (AMP) skapar vi miljöer där de kriminella inte tillåts diktera villkoren. Det fungerar internationellt – nu får vi det att fungera även i Sverige, skriver Fredrik Reinfeldt, ordförande i Centrum för AMP och tidigare statsminister på Di Debatt.

Huvuddelen av den plast som samlas in bränns upp och bidrar därmed till klimatkrisen. Med ny teknik kan plastavfallet i stället omvandlas till en råvara för nya plastprodukter. Men för att det ska bli verklighet krävs en tydlig strategi och styrmedel från regeringen och samarbetspartierna, skriver forskarna Filip Johnsson och Henrik Thunman på DN Debatt.

Avtal eller inte? Det var veckans fråga i följetongen Brexit. Och frågetecknen inför framtiden är fortfarande många. När vi tittar tillbaka är den största frågan av alla: Vad var det egentligen som gick fel? skriver professorn Lars-Johan Åge på SvD Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera