Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svep: Läkarstudent stängs inte av trots våldtäktsdom – skolorna vill se ändring

Läkarstudent stängs inte av efter våldtäkt, skottskadade i Bolivia under demonstrationer och Trump pressad inför omröstningen om riksrättsutredningen och mycket mer i dagens svep.

Flera av landets universitet och högskolor anser att det är alltför svårt att stänga av studenter som dömts för allvarliga brott, rapporterar SR Ekot efter att Lunds Universitet inte fått stänga av en läkarstudent som dömts för våldtäkt. I dagsläget så kan inte universiteten eller högskolorna själva avskilja studenter utan det är ett beslut som tas av Högskolans Avskiljenämnd. Enligt den lag som avskiljandenämnden arbetar utifrån krävs att brottet är såpass allvarligt att det ger minst ett års fängelse för att en student ska avskiljas.

Nödlösning för sjukvårdsmaterial

En nödlösning för att komma till rätta med bristen på sjukvårdsmaterial ska i dag levereras av politiker i de fem regioner som tampats med stora leveransproblem av sjukvårdsmaterial och inställda operationer. Under förmiddagen håller politikerna i varuförsörjningsnämnden ett extrainsatt möte i Västerås för att hitta vägar ur den kaotiska situationen, enligt nämndens ordförande Bechet Barsom (KD), skriver TT.

UTRIKES

Minst fem personer ska ha blivit skottskadade i samband med demonstrationer i Bolivias presidentval, skriver DN. Supportrar av den sittande presidenten Evo Morales och hans utmanare Carlos Mesa drabbade samman när Morales utropat sig själv till vinnare i valet. Morales fick 47 procent av rösterna mot Mesa 36 procent, men Mesa hävdar att det förekommit fusk och kräver att valet ska gå in i en andra omgång. Morales har suttit som president i 14 år och är Latinamerikas längst sittandes president.

Röstning om riksrättsutredning 

För första gången ska USA:s representanthus formellt rösta om riksrättsutredningen mot president Donald Trump.  Alexander S. Vindman, vitahuset-medarbetare till Trump ska vittna i representanthusets undersökning. Vindman som är den högst uppsatte Ukrainaexperten i USA:s säkerhetsråd har lyssnat igenom Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ska enligt hans förberedda vittnesmål, som publicerats av The New York Times, uttryckt oro för USA:s nationella säkerhet på grund av samtalen.

Boris Johnson testar en ny väg

I ett försök att få igenom Brexit ska Boris Johnson nu försöka åsidosätta lagen som kräver en kvalificerad majoritet i parlamentet för att få igenom ett nyval, skriver The Guardian. Om han lyckas krävs det bara en majoritet för att få igenom nyvalet, Johnsons konservativa parti tappade tidigare i höst majoriteten till oppositionen. En väg runt den kvalificerade majoriteten skulle öka chanserna för nyval betydligt.

DEBATT

Finns urfolksrätten, eller finns den inte? Efter den historielösa och djupt oetiska argumentationen från statens företrädare i Girjasmålet måste kultur- och demokratiminister Amanda Lind ge svar, skriver representanter från Amnesty official, Civil Rights Defenders och Landsförbundet Svenska Samer på SvD Debatt.

Sedan 1990 års maktutredning har vi gått med i EU, kalla kriget har tagit slut, nittiotalskrisen har förändrat maktförhållandena på arbetsmarknaden, sociala medier har förskjutit makten över opinionsbildningen och Sverige har blivit mer heterogent och mångkulturellt. Därför behövs en ny analys av maktförhållandena, skriver fem samhällsengagerade akademiker i DN Debatt.

På fredag presenterar Arbetsförmedlingen en intern analys av myndighetens stundande reform. AF måste nu klara sin huvuduppgift - att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Den måste få ut mycket mer jobbresultat per krona och den måste leverera i hela landet, skriver Centerpartiets Martin Ådahl på DI Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera