Aktuellt / Inrikes

Svep: Trudeau segrare i Kanada

Volvo satsar i Göteborg, Trump är redo för krig i Turkiet enligt hans utrikesminister och Justin Trudeau kan få sitta kvar som premiärminister i Kanada.

Volvo satsar på Göteborg

Volvo Cars kinesiska storägare Geely satsar 3 miljarder kronor på att bygga ett nytt kontorskvarter vid Lindholmen i Göteborg, skriver Dagens Nyheter. Geely har 2 200 anställda i Sverige medan satsningen innebär att lokalerna rymmer totalt 3 500 arbetsplatser vid färdigställandet 2022.

UTRIKES

Trump redo för krig

President Donald Trump redo för krig med Turkiet uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo, rapporterar CNBC. Pompeo specificerar inte var gränsen går för ett sådant beslut.

Val i Kanada

Justin Trudeau ser ut att få nytt förtroende som premiärminister för Kanada. Men hans liberala parti förlorar majoritet, rapporterar bland andra Expressen. Om han behåller makten betyder det att han håller en lång tradition vid liv. Inte sedan 1935 har nämligen en kanadensisk premiärminister fått avgå efter endast en mandatperiod.

Debatter

Faran med att samla 4,5 miljoner elkunders data på en plats är stor och kan göra riket ytterst sårbart för cyberattacker. Ändå går regeringen vidare med planerna på att införa en elmarknadshubb, skriver Camilla Brodin (KD) och Lotta Olsson (M) på SvD Debatt.

Svensk handel har växande problem med stölder, hot och våld. KD är beredda att gå fram skarpt i riksdagen med det färdigutredda förslaget om tillträdesförbud, om regeringen fortsätter att släpa benen efter sig, skriver Andreas Carlson, vice ordförande i justitieutskottet på Di Debatt.

Konsumenter vilseleds att köpa så kallad fast fashion i tron att dessa kläder ändå är hållbara. Men märkningarna är urvattnade och principerna bakom är inte hållbara. För att göra det möjligt för modeföretag att konkurrera på lika villkor vad gäller hållbarhet krävs nu ett stramare regelverk, skriver forskaren Cecilia Solér och modeföreträdarna Johan Graffner och Sandya Lang på DN Debatt.

Alfred Nobel uppmanade utdelarna av litteraturpriset att väga inte bara den inomlitterära halten av kandidaters verk utan även den utomlitterära, ideologisk-politiska halten, och att låta den senare bli utslagsgivande. Det skriver författaren Roger Fjellström på SvD Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera