Aktuellt / Debatt

Veckans bråk: Omstridd omskärelse

Omskärelse blossade upp som ett het diskussionsämne under veckan.

Så kallade »köksbordskirurger« reser runt i Sverige för att genomföra illegala omskärelser av pojkar, avslöjade Svenska Dagbladet i förra veckan. Något som gav nytt bränsle åt en pågående debatt om förbud mot manlig omskärelse.

På sin stämma beslutade Centerpartiet att det vill verka för att förbjuda omskärelse av pojkar av icke-medicinska skäl, ett beslut som dock går emot partiledningens linje. Annie Lööf sa i Ekots Lördagsintervju att omskärelse visserligen är integritetskränkande, men att hon inte tycker att det ska förbjudas.

Centerstämmans beslut att verka för förbud mot manlig omskärelse vittnar om historielöshet, ansåg docenterna Karin Hedner Zetterholm och Magnus Zetterholm på SvD Debatt: »Ett förbud mot omskärelse av pojkar framstår som sällsynt illa genomtänkt och faktiskt riktigt otäckt«, skrev de, och menade att förbudet skulle drabba svenska muslimer och kanske i ännu högre grad svenska judar.

Även Förenade islamiska föreningar i Sverige reagerade mot förslaget och krävde att Centerpartiet  skulle »skydda religionsfriheten för Sveriges muslimer, judar och andra till 100 procent«.

Också Dan Korn – rabbin, folklivsforskare och författare – var kritisk: »Det var så här det började på 30-talet. Man började med att inskränka i judars rättigheter bit för bit«, skrev han i Expressen.

Judiska ungdomsförbundet ansåg att förbudet »hotar judiskt liv« och uppfattade förslaget som främlingsfientligt, och Judiska centralrådet varnade i sin tur för att ett förbud »i praktiken skulle innebära att den 250-åriga svensk-judiska kulturen riskerar att försvinna«.

Argument som avfärdades av Soleyman Ghasemiani, författare och socionom: »Det låter verkligen barnsligt att livet för en folkgrupp och dess religion och kultur ska hänga på en gammalmodig och barnfientlig rit som är äldre än religionen själv«, debatterade han i Aftonbladet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera