M: Därför vill vi avskaffa lagen om eget boende för asylsökande

Text:

Bild: TT/Faksimil

Ebo-lagen infördes av den borgerliga Bildtregeringen 1994. Då trodde politikerna att runt 10 procent skulle välja den bosättningsformen. I stället har det stundtals varit uppåt 50 procent och i dag bor 51 procent av de asylsökande i eget valt boende. Vilket Fokus skrev om i ett reportage i oktober.

Kritiken mot Ebo är att lagen skapar mer segregation i redan segregerade områden. På rikstingen förra helgen beslutade Kristdemokraterna att partiet ska verka för ett avskaffande av Ebo. Socialdemokraterna har stått för den hållningen länge. Januariavtalet går inte lika långt, där står det att Kommunerna bör ges en möjlighet att begränsa EBO i områden med socioekonomiska utmaningar.

LÄS OCKSÅ: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson (S) – får stöd av Moderaterna

Men Moderaterna vill alltså gå länge än så, och riva upp den lagstiftning partiet själv legat bakom. Enligt Kristersson har Ebo inneburit att problemen med den stora asylinvandringen upptäckts för sent.

– Det här var fel tänkt från början. Utan Ebo hade vi dragit i nödbromsen tidigare. Ebo har skapat en extrem segregation och trångboddhet, säger han.

Moderaterna vill enligt TT även se över nuvarande anvisningslag som styr fördelningen av asylsökande till landets kommuner. De vill därtill se en nationell modell med etableringsboende i två år.

LÄS OCKSÅ: S krattar för en hårdare linje i migrationen 

LÄS OCKSÅ: Minskat eget boende för asylsökande – ökar trängseln i bostadskön