Aktuellt / Inrikes

Nytt lagförslag: Skärp straffet för terrorbrott – och inkludera fler gärningar

Fler gärningar ska kunna bedömas som terrorbrott. Den slutsatsen har regeringens utredare landat i samband med en ny terroristbrottlag.

Tre lagar ska bli en. Under tisdagen presenterade regeringens utredare hur en ny terroristbrottlag kan se ut, rapporterar TT.

Framför allt innebär den nya lagen att straffet för en person som har samröre med terroristorganisation skärps. Är brottet grovt kan du få fängelse i lägst 18 månader och som högst i sju år. Även maxstraffen för brottet att finansiera terrorverksamhet höjs från två till tre år. Är brottet grovt kan du dömas till sex års fängelse.

Terroristrekrytering har det senaste året varit ett omdebatterat ämnet. För förivra det vill utredarna utvidga brottet »offentlig uppmaning till terrorism«. Att utbilda sig själv eller andra i terrorism är sedan tidigare brottsligt, men nu kan uppmaning till terrorresor anses som brottsligt.

Syftet är att man hoppas få stopp på propaganda som i förlängning kan leda till att fler känner sig manade att utföra terrorbrott.

LÄS OCKSÅ: Från överklasstjej i Göteborg till IS-fru: ”Valde fel kille”

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera