Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Greta får lift över Atlanten av australiensiska youtubers

Greta har hittat en resväg till klimatmötet i Madrid, ex-presidenten Eva Morales säger att det skett en "nedrig statskupp" i Bolivia. Läs mer i dagens svep.

Greta får lift av youtubers

Det tog nästan två veckor men nu har Greta Thunberg hittat ett sätt att ta sig över Atlanten till klimatmötet i Madrid: med hjälp av ett australiskt youtube-par. Riley Whitelum och Elayna Carausu har korsat Atlanten två gånger, men aldrig med sin lilla son – eller världens kändaste klimataktivist och hennes pappa. Med på färden finns också den brittiska skepparen Nikki Henderson, som förra året blev den yngsta någonsin att genomföra en jorden runt-seglats.

Läs mer på DN.se.

Herman Lindqvist i nazistbråk

Författaren Herman Lindqvist, 76, och hans fru blev under måndagen attackerade i Warszawa. De skulle fira Polens självständighetsdag när svenska högerextremister dök upp.

– Vi rusade fram och skrek ”dra åt helvete, åk hem jävla nazister” och då blev vi omringade av dem, berättar han för Aftonbladet.

Det blev då tumult och Lindqvists fru Lilianas glasögon ska ha slagits bort.

– Jag blev ursinnig och slog henne loss med min kamera, fortsätter han.

Morales: Nedrig statskupp

Bolivias senats andre vice talman, Jeanine Áñez, har tagit ledningen över landet. Detta trots att ledamöter från avsatte Evo Morales parti bojkottade omröstningen, samt att det saknades tillräckligt många ledamöter för att fatta ett giltigt beslut, skriver TT.

På Twitter kommenterar Morales, som befinner sig i Mexiko: ”den lömskaste, mest nedriga statskuppen i historien”.

Debatter:

”Utan ett beslutsamt agerande från Moderaterna kommer Sverige att under överskådlig tid regeras av Socialdemokraterna”, skriver Sebastian Holmberg, studentföreningen Heimdal, på SvD Debatt.

”För precis 40 år sedan i dag skrev jag på DN Debatt om bakgrunden till mitt avhopp från Folkpartiet. När jag nu bläddrar bland gamla papper ser jag att folkpartipolitiken under min Ohlinpräglade tid i partiet var något helt annat än den bleksiktiga och högeranpassliga soppa som därefter obevekligt har ersatt vänsterliberalismen”, skriver Per Gahrton på DN Debatt.

”Lösningen på Sveriges infrastrukturunderskott är ett oberoende statligt bolag som finansierar investeringar. Genom att ge ut obligationer kan bolaget vända sig till pensionsfonder som vill investera i svensk infrastruktur och samtidigt få en trygg placering”, skriver Carl Bennet tillsammans med Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera