Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Kristersson självkritisk – menar att M gjort för lite för att stoppa gängvåldet

Ulf Kristersson (M) är självkritisk kring gängvåldet och Swedbank kan dras in i en penninghärva. Här är morgonens svep.

M-ledaren Ulf Kristersson medger i ett Facebook-inlägg att även hans parti har gjort för lite för att stoppa det framväxande gängvåldet, trots att många tidigt varnade för följder av ”långvarigt okontrollerade invandring”. Men han säger att partiet nu sväng i invandringfrågan, vilket gör partiet redo att axla regeringsmakten, enligt Expressen.

Swedbank kan ha medverkat till brott

Swedbank kan ha medverkat till brott mot USA:s sanktioner mot Ryssland. Den ryska vapentillverkaren Kalashnikovs ägare har via Swedbank gjort överföringar på 10 miljoner kronor till en amerikansk Kalashnikov-tillverkare, trots att internationella sanktioner förbjuder bolagen att göra affärer. Det rapporterar SVT.

Världens länder missar i miljöplanering

Världens länder planerar att om cirka tio år producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som kan förbrännas om uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader, enligt en ny rapport från IPCC som DN rapporterar om.

Debatter

Rysslands agerande fortsätter att öka spänningarna i vårt närområde. Därför tar vi i dag initiativ till en krissamrådsmekanism inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet med målet att säkra informationsutbyte och samrådsarbete vid en akut kris, skriver försvarsministrarna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island på Di Debatt.

Bris ser med oro på det faktum att Sveriges kommuner inte är tillräckligt rustade inför att barnkonventionslagen träder i kraft, skriver före organisationens företrädare Magnus Jägerskog och Elisabeth Valinder på SvD Debatt.

Vid årsskiftet blir barnkonventionen svensk lag. Vi ser stora utmaningar när konventionens regler konkret ska tolkas. Vi uppmanar därför riksdag och regering att tydliggöra vad konventionens artikel 14 konkret innebär både för rätten till tro och för rätten att inte tro. Vi erbjuder nu vår expertis till lagstiftare, myndigheter och lokalt, skriver Sveriges kristna råd på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera