Aktuellt / Inrikes

Svepet: Man skjuten till döds i Sundsvall, brittiskt val och Zlatan-statyn vandaliserad

Man sköts till döds i Sundsvall under natten, Zlatan-statyn vandaliserad och det är dags för nyval i Storbritannien. Läs mer i svepet.

Person skjuten till döds i Sundsvall

En person blev natten till torsdag skjuten och är förd till sjukhus i Sundsvall. Mannen avled senare på sjukhuset.

 

– I nuläget har vi ingen frihetsberövad, men vi har en insats i Sundsvall med flertalet patruller, säger Cesar Saliba vid polisen, till Aftonbladet.

Zlatan-staty vandaliserad

Under natten blev Zlatan Ibrahimovics staty utanför fotbollsarenan i Malmö vandaliserad – igen. Någon har försökt såga av benen på statyn samt hängt ett rep runt halsen. Statyn hamnade i fokus när det stod klart att Zlatan, som är fostrad i Malmö FF, köpte in sig i den konkurrerande klubben Hammarby, skriver Sportbladet.

Fler varslas om uppsägning

Det blir kärvare på arbetsmarknaden. I alla fall om man ska tro nya siffror från Arbetsförmedlingen. För femte månaden i rad ökar arbetslösheten, rapporterar TT.

I dag finns cirka 25 000 fler inskrivna på Arbetsförmedlingen än motsvarande månad förra året. Även fler väntas bli av med jobbet. I november varslades 5 500 personer om uppsägning i Sverige vilket är 1 800 personer fler än samma månad 2018.

 

UTRIKES

Storbritannien går till val

I dag är det dags parlamentsval i Storbritannien. Totalt ska 650 platser i det brittiska underhuset fördelas där 326 platser krävs för att bilda en majoritetsregering. Bland toppkandidaterna finns Boris Johnson och hans Tories. Vinner Johnson valet kommer han vilja driva genom brexit-utträdet. Vinner däremot Jeremy Corbyn valet kommer hans Labour-parti vilja omförhandla avtalet som träder i kraft 31 januari 2020.

Japansk ex-minister skjuten av gammal kompis

Den tidigare försvarschefen och ministern Tokuichiro Tamazawa blev under tisdagen skjuten i benet av en gammal bekant, rapportera flera japanska medier. Ex-ministern och den 82-åriga gärningsmannen har sedan 1972 haft en konflikt.

 

– Han är en gammal vän till mig och vi hade ett pengaproblem.

DEBATT

”Ni kan vika ner er – vi lierar oss inte med SD”

”Steg för steg har Kristdemokraterna och Moderaterna tyvärr lämnat den Allianslinje som så framgångsrikt regerade Sverige för att i stället närma sig SD. När ledaren för, det sedan 2010 halverade, Moderaterna i förra veckan satte sig i förhandlingar med Sverigedemokraternas partiledare, är en Alliansregering längre bort än någonsin”, skriver 16 liberala politiker på Aftonbladet Debatt.

”Vän av fria medier bör inte göra upp med SD”

”Det finns många vänner av fri media och självständig journalistik som vill krympa public service för att öka utrymmet för annan media. Jag menar att det är en högst osäker beräkning som bygger på att mediemarknaden fungerar som den gjorde före globaliseringen, digitaliseringen och sociala medier”, skriver Christer Nylander, Liberalerna, på SvD Debatt.

”Så kan miljardläckaget från välfärden minskas”

”Sedan 2005 har runt 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt från våra välfärdssystem, enligt våra studier. Trots de stora summorna finns i dag inte något långsiktig arbete för att motverka detta. Inte heller sker någon samlad uppföljning. Vi lämnar nu till regeringen förslag på en rad angelägna åtgärder för att minska läckaget”, skriver Sven-Erik Österberg, ordförande för Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera