Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Inrikes

Svepet: TV4 släcks ner för Comhem efter konflikt – miljontals svenskar drabbas

M och KD lämnar energiuppgörelsen. Kommunal säger de har förlorat förtroendet för LO:s LAS-förhandlingar. TV 4-kanalerna stängs ned för miljoner tittare. Annie Lööf tackar neonantalvården. I Svepet 11 december.

M och KD lämnar energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, uppger partierna för Dagens Industri.

– Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin till DI.

Partierna har tidigare krävt svar från regeringen på om den är villig att föra samtal om kärnkraftens framtid med alla riksdagspartier. Energiminister Anders Ygeman återkom, men M och KD är inte nöjda med svaret.

Kommunal: ”Förtroendet förbrukat för LO”

Kommunals ordförande Tobias Baudin saknar helt förtroende för LO:s ledning i förhandlingarna om Las, säger han till förbundets tidning Kommunalarbetaren. Han kallar förtroendet ”förbrukat” och säger att LO hela tiden sagt att det inte finns något att rapportera från förhandlingarna.

– Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den, säger han.

LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna eftersom förbunden menar att motparten gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

Svartruta för TV4 i Comhem i stället för ”julklapp”

Miljontals svenskar kan sedan tisdagen inte längre ta del av TV4-kanalerna. På 15 minuter hade ett Facebook-inlägg där Comhem förklarar vad som ligger bakom konflikten fått över 100 kommentarer, varav många är arga.

Viktor Wallström, kommunikationsdirektör, svarar på kritiken.

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi och vi gör allt vi kan för att få till en fortsatt konstruktiv dialog med Telia, säger han till Aftonbladet.

Ett ”tråkigt och onödigt beslut”, säger TV4:s vd Casten Almqvist efter att kvällens diskussioner med Com Hem strandat.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, säger han i ett pressmeddelande.

Han påpekar att TV4 erbjudit Com Hem att fortsätta visa TV4 fritt till den 10 januari.

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, säger Casten Almqvist.

Göteborg ska kartlägga barn som drabbas av hederskultur

Göteborgs kommun ska börja räkna hur många barn som försvinner utomlands på grund av hederskultur, skriver DN. Under tisdagen debatterades frågan i fullmäktige och beslut om vilken del av kommunen som ska ha ansvaret och hur kartläggningen ska gå till diskuterades.

Frågan har aktualiserats efter att tre syskon försvunnit från ett jourboende i Angered. Föräldrarna misstänks ligga bakom deras försvinnande men hävdar själva att de inte är inblandade.

– Jag är jätteglad och tacksam att vi kan fatta beslut om detta i dag. Att inte agera är oförlåtligt, säger Demokraternas Jessica Blixt till tidningen.

Annie Lööf tackar neonantalvården

Centerledaren Annie Lööf födde under förra veckan sitt andra barn och medverkar därför inte på Nobelfesten under tisdagen. Partiledarens dotter kom i vecka 28 och nu tackar Lööf ”den fantastiska neonatalvården i Sverige”, skriver Expressen.

”Den forskningen och vården har lett till att många prematura barn inte bara får se dagens ljus utan också får upptäcka hela världen”, skriver Lööf på Instagram.

Under höstens Centerstämma gjorde Annie Lööf ett utspel om ekonomiska förstärkningar för förlossningsvården.

Vice partiledare Anders W Jonsson vikarierar för Lööf under hennes föräldraledighet.

 

Utland

Allt tyder på majoritet för Boris och tories

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

USA stoppar piloter från Saudiarabien

Den amerikanska marinen stoppar alla saudiska piloter som övar i Florida från att flyga, rapporterar New York Times. Beskedet kommer efter förra veckan skjutning där en saudisk flygvapenman under utbildning i USA dödade tre personer.

Beslutet drabbar runt 300 saudiska piloter som just nu befinner sig på tre baser i Florida.

Flera politiker har krävt att hela utbytesprogrammet med Saudiarabien ses över efter händelsen.

 

Debatt

”80 procent laddbara bilar år 2030”

80 procent av alla nya bilar kan vara laddbara 2030. Men det förutsätter att laddinfrastrukturen byggs ut, att vi får rätt styrmedel på plats och att de skattesubventionerade laddbilarna inte exporteras. Fordonsindustrin i Sverige presenterar i dag en färdplan för fossilfri konkurrenskraft med fokus på personbilar, skriver Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, och Mattias Bergman, Bil Sweden i Dagens Nyheter.

”Det är en gigantisk utmaning men rätt hanterad kan EU bli ledande i att ställa om bilindustrin till att producera elfordon med alltmer hållbara batterier. Sverige har unika möjligheter att stötta EU:s strategi med hjälp av våra fordonsföretag och snart storskalig batteriproduktion”, skriver Svante Axelsson och Mattias Bergman.

 

”De som larmar och gör sig till får pengar”

Medborgarnas förtroende för rättsväsendet är högt men bara en av tre tror att politikerna fattar rätt beslut för rättsväsendet. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Jusek. Nu behöver riksdagspartierna visa att de kan samla sig kring den långsiktiga styrningen av rättsväsendet, skriver bland andra Sofia Larsen, ordförande Jusek på G-P Debatt.

”Att förtroendet för rättspolitiken är så lågt tror vi beror på de senaste årens oförmåga till politisk enighet. I stället för långsiktighet och bred förankring har jakten på snabba lösningar gett oss ett rättspolitiskt debatthaveri där partierna påminner om glada utropare på bondauktioner i sin iver att övertrumfa varandra med satsningar på fler poliser och hårdare straff. Samtidigt tvingas andra myndigheter i rättskedjan hantera politikens oförmåga att lyfta blicken likt spelarna i en segdragen omgång Svarte Petter. Den som larmar och gör sig till får en extra påse pengar men det sammanhållna och långsiktiga perspektivet på rättskedjan uteblir”, skriver Jusek.

 

”Företagen måste sluta vara naiva om Kina”

Vi har alla varit väldigt naiva om Kina. Man sa att handel och mänskligt utbyte skulle göra det väldiga landet mer demokratiskt. Men de senaste åren har istället diktaturen stärkts, skriver Björn Elmbrandt på Dagens Arena.

”Nu är det en stöddig stormakt som hackar andra länders datorer och ägnar sig åt påverkansoperationer. På hemmaplan är kommunistpartiet allenarådande. Övervakningen av individen har ökat. Det finns ingen pressfrihet. Internet stängs ute.  Rättsordningen är summarisk.

Upproriska i Hongkong slås ned. Närmare en miljon uigurer är inspärrade i omskolningsläger i provinsen Xinjiang.

Kinesiska investeringar runtom i världen har blivit en del av en medveten maktpolitik. Samtidigt har Kina en alltmer aggressiv ton mot minsta kritik i omvärlden.

Det är hög tid att företagsledarna slutar vara naiva. Visst ska vi handla med Kina. Men ju mer företagen gör sig beroende av kineserna, desto större är risken att man känner sig tvingad att blunda för de övergrepp som sker.

Det är ingen lätt balansgång. Men vi måste ha friheten att kunna säga ifrån”, skriver Björn Elmbrandt på Dagens Arena.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera