Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes / Politik

Annie Lööf öppnade C-stämman: »Alla kvinnor ska känna sig trygga på BB«

En satsning på mödravården och att stärka kvinnors hälsa var ett huvudnummer i Annie Lööfs inledningstal på Centerstämman i dag.

En stor del av Annie Lööf inledningstal ägnades åt mödravården och kvinnors hälsa. Fler ska få närmare till förlossningsvården, lovade hon. Och alla gravida bör få möjlighet att möta samma barnmorska hela vägen från mödravård till eftervård.

– Vi måste se till att alla kvinnor i Sverige får likvärdig förlossningsvård, oavsett var de väljer att bo. Det är otroligt viktigt att blivande mammor kan känna sig trygga både hos sin barnmorska, på BB och under tiden efter förlossningen, sa Annie Lööf, i talet och drog exempel med kvinnor som fött barn i bilen på väg till ett avlägset BB.

Även om det är saker hon själv har anledning att fundera på denna höst, handlar det framförallt om att partiet också ser en fråga där de adresserar problem i en väljargrupp där de hoppas växa.

Centerpartiet vill vinna över yngre, kvinnliga väljare i storstäder och på universitetsorter, väljare som har fokus på humanism, jämställdhet och miljö, från Miljöpartiet. Det gör de ingen hemlighet av.

Redan valresultatet visade att partiet hade framgångar i den väljargruppen. Centerpartiet lockade över en hel del av moderaterna ”öppna hjärtan-väljare”.

Fokus beskrev utvecklingen i ett eftervalsreportage i höstas. S, C, V och MP har också en övervikt av kvinnliga väljare.

Problemet är att förlossnings- och kvinnovården är en regionfråga, det är regionerna (som alla landsting nu heter) som betalar notan. Och några pengar i medskick hade inte Annie Lööf, men hon hoppas få stöd för kraven av stämman, och kunna driva de i nästkommande budgetförhandling.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera