EU-plan kan flyga hem svenskar från Kina

Text:

Bild: TT

– Vi vill inte spekulera om huruvida svenskar kommer att befinna sig på planen, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på Utrikesdepartementet (UD).

Under tisdagen meddelade EU-kommissionen att två flygplan ska skickas till Kina under veckan i syfte att evakuera EU-medborgare. Ett första plan lyfter i dag för att transportera främst franska medborgare, och ytterligare ett plan skickas senare under veckan för medborgare i övriga EU-länder.

Det finns inga planer på en evakuering ledd av UD. Men myndigheten har kontakt med svenskarna i området om eventuella erbjudanden om utresa och gör en kontinuerlig bedömning av läget tillsammans med bland annat folkhälsomyndigheten.

– I nuläget är det inte aktuellt med evakuering av svenska medborgare från Hubei-området. Men beredskap finns och vi tittar på olika möjligheter att bistå svenskar", skriver UD i en kommentar till TT.

UD avråder sedan den 26 januari från icke-nödvändiga resor till den drabbade Hubeiprovinsen, och i nuläget har 6072 personer bekräftats som smittade, enligt Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

LÄS OCKSÅ: Mystiskt virus drabbar Kina