Sju dagar: Mystiskt virus drabbar Kina, SD störst i väljaropinion

Text:

Sverige

24/1 Andersson nominerad som V-ledare

Det är Vänsterpartiets distrikt i Sörmland som har nominerat partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, enligt Ekot. Anderssons arbetsbakgrund, långa riksdagsvana och erfarenhet av kommunalpolitik är kvaliteter som framhålls av distriktsordföranden Patrik Renfors.

23/1 Krafttag efter 14 bilbränder i Gävle

På onsdagen, efter att 14 bilar brunnit i staden, föreslog Socialdemokraterna i Gävle att stadsdelen Sätra blir ett LoTre-område. Det innebär att området kameraövervakas och att ordningsvakter anställs för att garantera säkerheten för de som bor där.

– Vi kommer att justera var kamerorna kommer att sitta utifrån brottsstatistik, säger Jörgen Edsvik (S) till SVT.

21/1 Två explosioner i Stockholm

Två detonationer sker vid två olika flerfamiljshus i Husby i nordvästra Stockholm. Explosionerna inträffar omkring 500 meter från varandra och sker kort efter varandra. En person förs till sjukhus, skriver SvD.

21/1 SD störst i väljaropinion

Det är första gången det sker: Med 24 procent är Sverigedemokraterna störst i TV4 Nyheternas opinionssammanställning. Partiet har ökat med 1,2 procentenheter sedan november, medan Socialdemokraterna backat med en procentenhet till 23,5 procent. Siffrorna bygger på en sammanvägning av alla väljarbarometrar. Den görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

20/1 fem välfärdsmiljarder

Januaripartierna S, MP, C och L presenterar en ny satsning: 5 nya miljarder till välfärden. »För att upprätthålla en hög kvalitet i välfärden behöver kommunsektorn ytterligare tillskott för att säkerställa allas rätt till vård, utbildning, omsorg och andra välfärdstjänster«, skriver de i en debattartikel.

20/1 Larm: liv i fara

Vårdpersonal som jobbar på Södersjukhuset i Stockholm slår larm om en ohållbar situation, rapporterar DN. Tidningen var med under socialminister Lena Hallengrens (S) besök på sjukhuset. »Patienter dör, det händer inget ändå«, säger en sjuksköterska på akuten till tidningen.

19/1 Genusforskare hotas

SVT Nyheter rapporterar att många genusforskare hotas på grund av sitt forskningsområde. På Göteborgs universitet har skyltar som hänvisar till Nationella sekretariatet för genusforskning plockats bort. Få forskare vill för SVT berätta om sina erfarenheter med namn och bild.

19/1 M och V i ohelig allians

Vänsterpartiet, Moderaterna och KD sätter sig i samtal för att pressa regeringen på mer pengar till välfärden. »Jag tror vi kommer att komma överens«, säger Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Agenda. Hur finansieringen ska se ut är oklart. V vill finansiera satsningen med statens överskott, medan M vill hålla kvar vid överskottsmålet.

18/1 Hittelön för gammalt svärd

En nu 80-årig man hittade på 50-talet ett svärd i Svartån i Tranås som daterats till 1 500—1 100 år före Kristus. Efter att Jönköpings kommun anmält intresse att ta hand om fyndet, står det nu klart att han får 25 000 kronor i hittelön från staten.

18/1 Kallas upp till UD

En kartläggning från SVT visar att Kinas ambassad utövar påtryckningar mot flera svenska medier för att få dem att ändra sin rapportering om Kina. Ambassadören kallas upp till UD för samtal med utrikesminister Ann Linde (S).

17/1 Längre preskriptionstid?

TT rapporterar att regeringen vill utreda reglerna för när olika brott ska preskriberas. Detta för att göra det svårare att hålla sig undan ett fängelsestraff.

17/1 Överdriven klimatnytta

En granskning som Svenska Dagbladet har gjort visar att satsningen på laddstolpar inte ger så mycket nytta som man trott, tvärtom verkar den vara överdriven. Över 2 000 laddplatser är beviljade – bara 60 används.

Internationellt

21/1 Krigsbrott i Myanmar

En grupp med experter, utsedda av Myanmars regering, konstaterar att det var krigsbrott som begicks mot befolkningen i delstaten Rakhine i Myanmar 2017 – men inte folkmord. »Vi har förföljts i decennier. Så många av de våra har dödats, våra kvinnor våldtogs, våra barn kastades i elden och våra hem brändes. Om det inte är folkmord, vad är det då?« säger en rohingyaledare enligt TT.

21/1 Interpolchef får fängelse

Meng Hongwei var tidigare chef på det internationella polisorganet Interpol. Nu döms han till 13,5 års fängelse av en kinesisk domstol. Men erkännandet är omtvistat, eftersom framtvingade erkännanden inte är ovanliga i Kina, skriver TT.

20/1 FRP lämnar regeringen

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att partiet lämnar regeringen. Norges regering har beslutat att hämta hem en norsk-palestinsk IS-kvinna och hennes svårt sjuka barn från Syrien, vilket inledde krisen.

19/1 Mystiskt virus i Kina

Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, skriver TT. 62 bekräftade sjukdomsfall har inträffat i Wuhan. Från landets hälsodepartement lyder beskedet att sjukdomen är under kontroll.

19/1 Presidentdotter plundrar

Isabel dos Santos har gjort sig skyldig till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel på hundratals miljoner kronor, visar en granskning av journalistnätverket ICIJ. Hon är dotter till Angolas tidigare president, José Eduardo dos Santos.

18/1 Harry slutar

Storbritanniens prins Harry och hans fru Meghan ska framöver inte vara arbetande medlemmar av den brittiska kungliga familjen, meddelar Buckingham Palace. De kommer inte att kalla sig kungliga högheter.

18/1 Människan blir kallare

Kroppstemperaturen hos människor sjunker, visar forskning från Stanforduniversitetet i USA. Sedan förra sekelskiftets början har kroppens temperatur sjunkit stadigt och ska ha blivit en halv grad lägre. Uppgiften ifrågasätts av andra forskare som också gjort temperaturstudier.