Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svep: Regeringen missar bredbandsmål

Mål om supersnabbt nät för 95 procent av folket blir svårt att nå, Löfven i samtal med Iran och så varnar SJ:s vd för att Stockholm riskerar att tappa attraktion. I Fokus svep.

Regeringen missar målet

Regeringen kommer inte att klara det bredbandsmål man har satt upp för år 2020, rapporterar SVT. Målsättningen handlade om att 95 procent av Sveriges hushåll skulle få tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit i sekunden. Satsningen skulle kosta 22 miljarder kronor, vilket är betydligt mer än regeringen än så länge budgeterat för.

Löfven i samtal med Iran

Enligt Aftonbladet ska statsministern i samtal med Irans president Hassan Rouhani ha krävt att landet samarbetar med berörda länder efter nedskjutningen av passagerarflygplanet.

”Irans erkännande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring nedskjutningen. Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen”, säger Löfven i ett pressmeddelande från regeringen.

Kristersson fick svar på tal i Sälen

Moderaternas Ulf Kristersson sa vid Folk och försvar-konferensen i Sälen att försvarsberedningens förslag måste finansieras fullt ut, alltså 93 miljarder kronor 2025, för att enighet med regeringen ska kunna nås. Bara timmar senare svarade försvarsminister Peter Hultqvist (S), rapporterar Expressen. Han kallade till en extrainsatt presskonferens och sa:

– Jag bedriver inte förhandlingsverksamhet via talarstolen, sade Peter Hultqvist och betonade att det som ligger på bordet är en ökning på 25 miljarder.

Debatter:

”Nu är det dags för 15-åringar att välja gymnasieutbildning. Ny statistik visar att det är stor skillnad mellan olika gymnasieprogram i hur lång tid det tar för eleverna att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför vill vi öka medvetenheten om hur programmen står sig på arbetsmarknaden”, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson vid Svenskt näringsliv på DN Debatt.

”Regeringssamarbetet måste kunna växla spår när kartan som en gång upprättades inte längre räcker till för att visa verkligheten”, skriver Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, på SvD Debatt.

”Köpenhamn håller på att etablera sig som ett centralt nav för tågtrafik och flyg i norra Europa. Om Sverige och Stockholm ska behålla attraktion och initiativ måste de nya stambanorna klubbas och byggas snabb”, skriver SJ:s vd Crister Fritzon på Di Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera