Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Masskjutning i Tyskland – minst 8 personer döda

Masskjutning i Tyskland, tuff start för Bloomberg i primärvalet och Sverige ska förhandla om framtida EU-medlemsavgifter.

Minst åtta ihjälskjutna i Tyskland

Åtta personer sköts till döds i två skjutningar i den tyska staden Hanau nära Frankfurt. Ytterligare minst fem personer skadades allvarligt.

En gärningsmän ska ha skjutit mot två vattenpipskaféer. Tidigt i morse meddelade polisen att den misstänkte skytten hittats död, tillsammans med ytterligare en kropp, och att inget tyder på fler gärningspersoner. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen, skriver rapporterar Bild som också skriver att den tyske massmördaren hade högerradikala motiv.

Dålig insats av Michael Bloomberg i Las Vegas-debatt

Michael Bloomberg var kvällens stora förlorare, fastslår flera amerikanska medier i sina analyser om primärvalsdebatten i Las Vegas.

I National Reviews skriver tidningens politiske reporter Jim Geraghty skriver att de andra kandidaterna tycktes glada över att få gadda ihop sig mot Bloomberg. Han lyfte fram Elizabeth Warrens anklagelser om sexism: ”Bloomberg såg totalt oförberedd ut på detta och kunde bara framhäva att han haft många kvinnliga anställda som inte stämt honom.”

CNN:s analyserade politikreportern Chris Cilizza att den som tjänade mest på Bloombergs utsatthet var Bernie Sanders:

”Med all uppmärksamhet riktad mot Bloomberg kunde Sanders köra sina ’greatest hits’ som gett honom ledningen.”

Lägsta coronasiffran på flera veckor

Kina har rapporterat den lägsta siffran nya fall av coronaviruset covid-19 sedan den 23 januari, enligt myndigheter i landet. Samtidigt varnar Wang Chen, forskningschef vid China Academy of Medical Science i Peking, för att viruset är här för att stanna.

Han säger att det nya coronaviruset skiljer sig från sars.

– Detta nya virus kan bli en sjukdom som samexisterar länge med människor, precis som influensan, säger han enligt South China Morning Post.

FRA: Nya cyberattacker mot Sverige varje dag

Sveriges utsätts för nya cyberattacker varje dag, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) enligt TT. Det osäkra omvärldsläget gör att regeringen, försvaret, Säpo och polisen begär allt mer information från myndighetens signalspaning, bland annat om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism, skriver FRA i sin årsrapport.

Även information om så kallad ickelinjär krigföring – till exempel påverkansoperationer, cyberhot och desinformation – har blivit mer efterfrågad.

– Det har skett en väsentlig ökning vad gäller antalet aggressiva attacker mot svensk kritisk infrastruktur, säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

Många vid bordet när EU budgetförhandlar

Idag inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Enligt Politico är den kommande förhandlingen späckad av olika intressen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

30 kulturpersonligheter i öppet brev: ”Frige Gui”

Fyra år har gått sedan den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och fängslades i Kina. Idag kräver 30 kulturpersonligheter i ett öppet brev till Kinas styre att han ska friges.

Kulturpersonligheterna kräver också att Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou ”slutar hota personer som kritiserar Kina och engagerar sig för den fängslade svensken”. Ambassadören har tidigare varnat för ”konsekvenser” om kulturminister Amanda Lind (MP) skulle dela ut Svenska PEN:s Tucholskypris till Gui Minhai, något som Lind gjorde. Flera partier har också krävt att Gui Congyou inte längre ska tillåtas att få verka som ambassadör i Sverige.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera