Filmer, böcker & TV-serier för dig som sitter i ofrivillig karantän

Text:

Bild: Pressbilder

Även om pandemiskildringar just nu gör succé både i spel- och dokumentärform tycker Fokus att man borde vidga vyerna och titta utanför smittospridningsberättelserna och i stället titta på filmer och serier om mer eller mindre karantänlika situationer.

Filmer:

Breakfast club (1985)

En modern klassiker. Fem studenter med olika bakgrund får kvarsittning. Uppgiften från läraren är att varje elev i en skriftlig essä ska svara på frågan ”vem tror du att du är?”. Studenterna öppnar upp sig för varandra och upptäcker att de har mer gemensamt än vad de på förhand trodde.

Karantänfaktor: 3/5

Kommentar: Karantänen är inte självvald och pågår bara en dag.

Reservoir Dogs (1992)

Sex rånare får uppdraget att råna en bank men stoppas av polisen under rånet. Rånarna flyr men återsamlas för att reda ut vem som förrådde gruppen.

Karantänfaktor: 2/5

Kommentar: I allra högsta grad självvald av de flesta, förutom av en man som kidnappas och torteras och av en person som är skottskadad. Karantänen slutar mycket illa.

Tomten är far till alla barnen (1999)

En film som rört den svenska folksjälen. Den steriliserade Peter Haber får reda på att hans fru är gravid. Ett avancerat utredningsarbete under hård alkoholpåverkan går mycket illa. Inga misstänkta män tillåts lämna huset innan mysteriet är löst.

Karantänfaktor: 1/5

Kommentar: Snarare ett psykologiskt gisslandrama än en karantän.

TV-serier:

Love is blind (2020)

Netflix senaste kärlekssåpa har en enkel idé. Är kärleken blind? För att svara på frågan får flera kärlekskranka deltagare dejta varandra utan att träffas eller se varandra. Enda sättet de kan kommunicera på är muntligt genom än vägg.Netflix försöker på sedvanligt amerikanskt dramatiserat manér undersöka om kärleken är blind i en mycket underhållande realityshow.

Säsongen är tio avsnitt lång. Perfekt för första dagen på karantän.

Karantänfaktor: 3/5

Kommentar: Deltagarna dejtar varandra osedda under två veckors tid – motsvarande en coronakaraktär. Skapar en igenkänningsfaktor.

OZ (1997-2003)

Karantän kan se ut på olika sätt. Enligt en liberal tolkning av begreppet kan karantän påminna om att bli fängslad. Det här är en fängelseserie.

Genom serien får man följa flera av de intagna på högsäkerhetsfängselet Oswald State Correctional Facility och deras kamp för frihet, för att överleva och för att klara sig helskinnade genom sitt fängelsestraff.

Karantänfaktor: 5/5

Kommentar: Här kan ingen ta sig in eller ut.

Lost (2004-2010)

Jag vet, att vara strandsatt på en mystisk öde ö och en smittspridningsbegränsande hemmakarantän är inte samma sak, men isoleringen är trots allt en gemensam faktor.

Karantänfaktor: 3/5

Kommentar: De på ön får i alla fall frisk luft.

Böcker:

Papillion (1969)

Den livstidsdömde fången Papillon döms till straffarbete på Djävulsön, rymmer flera gånger och hamnar till slut i en isoleringscell i Franska Guyana där han stannar i fem år. Bra skildring av hur jobbigt en alldeles för lång och mycket mycket hård begränsad karantän kan göra med en person.

Karantänfaktor: 3/5

Kommentar: Rymlingsbenägenheten hos huvudpersonen gör att han skulle vara en mycket farlig smittspridare eftersom han bland annat rymmer från en ö med leprasmittad obehandlad befolkning.

Vägen (2006)

Civilisationen är krossad. Mamman i familjen är död. Fadern och sonen reser över USA i jakt på en framtid och en morgondag. Oerhört mörk historia.

Karantänfaktor: 2/5

Kommentar: De är väldigt ensamma, i hög grad självvalt. Men trots detta reser de över landet, vilket skulle innebära att potentiell smittspridning finns om de mot förmodan stöter på någon. Detta problem är dock underordnat hungerproblematiken som är genomgående i berättelsen.

The Shining (1977)

En familj isolerar sig på ett ondskefullt vinterstängt hotell i de amerikanska bergen. Allt går mycket illa.

Karantänfaktor: 5/5

Kommentar: Karantänen är lång, självvald och familjen är enligt alla parametrar utan risk för att sprida någon smitta vidare. Tyvärr ingen solskenshistoria.