Rysslandkännaren om Putins maktdrag: »Avslöjar sina planer i sista minuten«

Text:

Bild: TT

Under tisdagen röstade det ryska underhuset, duman, igenom ett antal reformer av landets grundlag, tillsammans med ett tillägg som skulle tillåta landets president Vladimir Putin att sitta kvar i ytterligare två mandatperioder efter att den nuvarande tar slut år 2024. Begränsningen på två mandatperioder tas inte bort, men om den nya författningen godkänns skulle han kunna räkna om sina satta år på nytt.

Stig Fredrikson, rysslandskännare och tidigare Moskvakorrespondent, säger att de första tecknen på att Putin hade planer att sitta kvar längre kom när han höll sitt årliga tal till nationen tidigare i år, men att det inte är helt säkert att presidenten tänker ställa upp för omval igen.

– Han har uttryckt sig med visst förbehåll, och han avslöjar aldrig sina planer förrän i sista minuten. Det är fortfarande möjligt att han istället väljer att utse en efterträdare.

För att förändringarna av grundlagen ska träda i kraft behöver de fortfarande gå igenom en ytterligare omröstning, eller läsning, i Duman. Sedan ska de även godkännas av överhuset och författningsdomstolen, som man kan likna vid Sveriges konstitutionsutskott, men Stig Fredrikson menar att detta bara är formaliteter och att den viktiga omröstningen hölls i tisdags.

Men Putin har även lovat att det ryska folket ska få säga sitt i en folkomröstning den 22 april.

– En folkomröstning kan tekniskt sett påverka reformen, men det finns en tradition att manipulera folkomröstningar och val. Man kan åstadkomma det resultat man vill genom att lägga till extra valsedlar vid rösträkningen, det har gjorts flera gånger under Putin, säger Stig Fredrikson.

De som argumenterar för motiverar det med stabilitet, man säger att Ryssland har haft nog med revolutioner och oro i samhället, medan de som argumenterar mot Putins styre menar att landet har stagnerat, och att det finns ekonomiska och sociala problem som inte Putin tagit itu med.

Stig Fredrikson menar att målet med reformpaketet inte bara är att Putin själv ska ha möjlighet att sitta kvar längre, utan att cementera hans modell för att styra Ryssland, oavsett om han är president eller inte. Men samtidigt ser han sprickor i fasaden, och undrar om det går att hålla befolkningen nere i sexton år till.

– Jag fäster hopp vid den yngre generationen som inte har levt med något annat än Putin och auktoritära styret. De unga som bor i städerna är moderna och välinformerade, de ser hur efterblivet Ryssland på många sätt har blivit.