Inrikes

Efter den infekterade slöjdebatten: Nu arbetsbefrias rektorn i Skurup

Skuruprektorn Mattias Liedholm blev känd i Sverige när han gick emot partikollegornas slöjförbud. Nu arbetsbefrias han av kommunen – som nekar till att det har med slöjdebatten att göra.

Fokus har tidigare skrivit om slöjförbudet på skolor i Skurup och rektorn Mattias Liedholm som i skarpa ordalag kritiserat slöjförbudet.

Beslutet om att införa slöjförbud klubbades i kommunfullmäktige i december förra året efter att styrande Sverigedemokraterna i kommunen fått Moderaterna att rösta för ett förbud mot ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”. Totalt rör det sig om en handfull elever på Prästmosseskolan, enligt Dagens Nyheter.

Nu har rektorn Mattias Liedholm arbetsbefriats av kommunen, uppger Dagens Nyheter. I en intervju med tidningen säger personalutskottets ordförande Åsa Ekblad (M) att det pågår en utredning om ”allvarliga brister i ledarskapet” och att beslutet inte är kopplat till rektorns kritik mot slöjförbudet eller slöjfrågan överhuvudtaget.

Rektorn Mattias Liedholm - som själv har varit fritidspolitiker för Moderaterna i en annan kommun - upptäckte att han arbetsbefriats  när personal kontaktat honom och frågat varför hans mejladress inte fungerade. Då meddelade förvaltningschefen att han var arbetsbefriad med lön, säger han i en intervju.

Frågan har skapat en djup konflikt inom Moderaterna i och runt Skurup. Lokala företrädare har kritiserat rektorn skarpt för att ha uttalat sig i frågan medan han fått stöd från bland annat andra rektorer i kommunen som menar att förbudet strider mot både religions- och yttrandefriheten. 

Fokus Ulrika Fjällborg intervjuade Lars Nyström, gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Skurup den 20 februari. När gruppledaren fick frågor om vilka andra kläder som politiker skulle kunna förbjuda la gruppedaren på luren. 

Kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder har tidigare sagt till Fokus att kommunen vill ha ett slöjförbud eftersom rätten att inte utsättas för religiösa påtryckningar borde vägas högre av Skolverket.

Frågan om slöjförbud har väckts i var tionde svensk kommun efter valet 2018. I vissa kommuner gäller kravet även anställda inom kommunen.

LÄS OCKSÅ: Slöjförbud otillåtet – men kommunerna rundar frågan

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera