Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Veckans bråk

Veckans bråk: Aktieägareagg

Planerade aktieutdelningar mitt i coronakrisen var startskottet till veckans bråk.

Volvo planerade aktieutdelning till sina ägare trots att man tagit emot statligt stöd via ersättning för korttidspermitteringar. Det fick finansminister Magdalena Andersson (S) att se rött. Utdelningarna »sticker i ögonen«, sa hon i en intervju med Expressen och fick snabbt medhåll från väntat håll. Både vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Daniel Suhonen (tidigare kallad Göran Greiders ungdomsförbund) höll med om analysen. Finansmarknadsminister Per Bolund gick steget längre och sa i Ekots Lördagsintervju att inget börsnoterat bolag borde ha dela ut avkastning under coronakrisen.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari och skrev på Expressen Debatt att vad Volvos ägare gör med sina tillgångar är deras ensak. Finansministerns uttalande »påminner om en tid då Socialdemokraterna trodde att de ägde Sverige«.

Eldunderstöd kom från Muf:s ordförande Benjamin Dousa via Dagens Industris debattsida. Dousa tyckte både att det är »anmärkningsvärt att Sverige har en finansmarknadsminister som inte förstår finansmarknaden« och att Magdalena Anderssons hållning är ett uttryck för populism, även om han också kunde förstå att det sticker i ögonen på människor om börsnoterade bolag som fått ekonomisk hjälp av staten delar ut avkastning.

Finansministern svarade inte på kritiken.

Ungefär var tredje månad brakar Göran Persson in i den offentliga debatten och ska förklara hur det ligger till. Swedbanks ordförande sa sig i en intervju med Expressen, vara »kluven« till debatten om utdelning, men tyckte i egenskap av ordförande att småspararna ska få ta del av utdelningarna i stället. Göran Persson berättade också i intervjun att han fått 31 kalvar på gården.

Huruvida företag kommer att ge aktieutdelningar återstår att se.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera