Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Veckans bråk

Veckans bråk: Gjorde SVT skandaljournalistik i Kungsan?

Stockholmare dricker öl på uteserveringar och får frågor av SVT. Vem är boven i dramat?

Måndagen den 6 april sände SVT:s Aktuellt ett inslag där en reporter pratade med personer som satt ute i solen på uteserveringar och parkbänkar i och runt Kungsträdgården i Stockholm. Unga och äldre stockholmare fick frågor om huruvida de var tillräckligt försiktiga, om de tänkte på Folkhälsomyndighetens rekommendation och om de var oroliga. Många var inte det minsta oroliga. En kvinna svarade att hon gick ut trots att hon hade två balkonger hemma.

Efter inslaget hade SVT en intervju med en läkare på Södersjukhuset i Stockholm som vittnade om att många är sjuka och att fler unga behöver vård.

Väntade reaktioner följde. Terrorexperten Magnus Ranstorp rasade på Twitter mot avsaknaden av både självbevaresledrift och solidaritet från ”vissa stockholmare”. DN:s ledarschef Amanda Sockolnicki kallade det absurt att intensivvårdssanställda vädjar om att människor ska hålla avståndet när det är vi andra som borde vädja om att de ska fortsätta dra ett enormt lass.

Dagen efter blir det som brukligt kulturdebatt på Twitter – kultursidornas bakgård. GP:s kulturchef Björn Werner tycker att inslaget från Kungsträdgården inte kan allas för journalistik. Aktuellt-ankaret Anders Holmberg håller inte med. Björn Werner utvecklar och säger att vanlig ”mannen på gatan-jobb lätt kantrar över till uthängning av enskilda”. Anders Holmberg vidhåller att han inte delar uppfattningen och menar att det visst är intressant att få höra hur folk tänker kring social distansering.  Han får eldunderstöd av Borås tidnings ledarskribent Anela Murguz som menar att folk rimligtvis kan ta ansvar för sig själva.

IDG:s mycket debattglade chefredaktör Marcus Jerräng kallar inslaget för ”skandaljournalistik”. Krönikören och copywritern Ulrika Good håller med och kallar inslaget för ”lågt hängande klickfrukt” men medger ändå att kommentarerna från vissa av pensionärerna i inslaget indikerar på ”viss världsfrånvändhet”.

DN:s litteraturredaktör Malin Ullgren skriver på twitter att inslaget ger en falsk bild av vad som verkligen driver smitta.

Nästa steg i bråket är mest troligt en kommande kulturartikel från antingen Björn Werner eller någon på DN Kultur. Redaktionen bakom Veckans bråk väntar spänt på uppföljningen.

Uppdaterat 8/4: Som Veckans bråk redan på förhand kunde avslöja har nu Björn Werner skrivit en text på ämnet. ”"Vad som var tänkt att vara en illustration av läget i landet blir till ett inslag där enskilda hängs ut”, skriver han i den mycket väntade krönikan.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera