Färre i Sverige testas för Corona – misslyckandet kan straffa regeringen

Text:

Bild: TT

Antalet tester för pågående infektion av covid-19 sjönk till knappt 28 800 förra veckan, det var 4000 färre personer jämfört med veckan före som testades för sjukdomen. Socialminister Lena Hallengren (S) – som förberett sig på huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten – är inte nöjd.

– Det är klart att det inte ska gå i fel riktning, säger hon till TT.

Regeringens uttalade mål har varit 100 000 tester i veckan, något som bland annat Fokus kunnat visa inte funnits på kartan. I Västra Götalandsregionen, som precis som Stockholm drabbats förhållandevis hårt av viruset, testades för två veckor sedan 2 700 i veckan. Enligt socialministerns mål borde siffran ha varit sex gånger högre: 16 700.

För flera av landets regioner har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

Men regeringens mål har trots det varit att fler sjuka ska få provta sig. Bland annat ska fler i prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen, kunna testa sig för virussjukdomen.

Lena Hallengren medgav i helgen att hon varit naiv med målet om 100 000 testade per vecka och att det skulle uppstå huggsexa bland regionerna. Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är ”helt obegripligt” att fler inte har testas.

– Jag förstår inte ens hur det är möjligt. Vi har hållit på med detta i elva veckors tid och det har varit uppenbart att detta måste ske. Det har skrivits strategier och lagts planer och det har uttrycks frustration och så händer det inte mer än så här, säger han.

LÄS OCKSÅ: Harriet Wallberg: Pengar ingen ursäkt för att inte testa

Som ett svar på den stora efterfrågan hos allmänheten att testa sig, även för antikroppar för att se om man har varit sjuk, har privata initiativ börjat erbjuda tester. Det mest omskrivna exemplet är Hedda Care, där deckarförfattaren Camilla Läckberg är delägare. Nu bygger även stiftelsen Norrsken (startad av Klarnagrundaren Niklas Adalberth) om sitt ”entreprenörshus” för att delvis fungera som testcenter.

Att politikerna inte kommit längre med masstestningar kallar Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson i Dagens Industri för ”ett misslyckande av episka proportioner”. I samarbete med vårdgivaren Ally erbjuder han företag och privatpersoner att lämna blod, som sedan analyseras av ABC Labs, för att spåra förekomsten av antikroppar.

– Vi vill visa att det här är möjligt och bidra till att skala upp testverksamheten i Sverige. Kan vi göra det så kan alla göra det, fortsätter Erik Engellau-Nilsson i intervjun med DI.

Socialdemokrater som Fokus har talat med har målat ut coronakrisen som en historisk möjlighet till en ”röd omstart”. Men som statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors påpekat är S-förhoppningarna långt ifrån infriade. En risk är att Hallengren och regeringen förknippas med misslyckanden i coronakrisen, även om det formella ansvaret inte ligger på regerings bord.

– Det gäller dels åtgärderna man vidtagit eller inte vidtagit, men också att det utvecklas en diskurs att den svenska välfärden är dåligt rustad, vilket är mindre passande för Socialdemokraterna. Och så kan det bli även om man anser att beslut är fattade i enighet eller av alliansen, det riskerar att falla på regeringen, säger Hinnfors.

Fallet med testerna riskerar att bli ett sådant misslyckande för regeringen, där åtminstone inte enbart den är ansvarig. Ett annat är de höga dödstalen på äldreboenden i Stockholm, där gemene väljare inte nödvändigtvis förstår vem som ska bära ansvaret.

– Det är inte fel att man kritiserar de regioner där ansvaret formellt hör hemma, men hur det fungerar på väljarkåren är inte helt lätt att se. Den är inte säkert att den har insikt i hur det formellt ser ut och då kan det komma ”ni försöker bara skylla ifrån er”, fortsätter Hinnfors.

LÄS OCKSÅ: Regionerna nobbar Regeringens mål om 100 000 tester i veckan