Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Covid-19 / Utrikes

Danska regeringen körde över sina experter: »Kunde gått som i Sverige«

Myndigheterna underskattade länge riskerna. Regeringen trotsade experterna och beslutade om en hård nedstängning av stora delar av samhället. Den är nu bilden av Danmarks agerande mot coronasmittan.

Med facit från åtminstone tre månader med pandemi börjar nu skillnaderna i de första bedömningar av coronavirusets effekter visa sig. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell menar i en Ekointervju i dag att Sverige borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början och att för många har tillåtits dö för tidigt.

I Danmark avslöjas nu att deras ansvariga myndighet, SSI, Statens Serum Institut, den 9 mars jämförde corona med en ”allvarlig säsongsinfluensa”. Men den danska regeringen trodde samtidigt att upp till 25 procent av danskarna kunde smittas och den 11 mars inledde de en hård nedstängning i landet.

Danska dagstidningen Berlingske har fått tag på dokument som visar att regeringen och deras expertmyndigheter inledningsvis gjorde helt olika bedömningar av riskerna med coronavirusets spridning.

När SSI i sin prognos trodde att coronaviruset kunde orsaka 1 644 dödsfall (motsvarande influensasäsongen 2017/2018) fick de bakläxa av regeringen som bad dem räkna på ett betydligt allvarligare scenario med en överdödlighet på upp emot 14 250 människor av virusets verkningar.

De experter Berlingske talat med undrar nu hur danska smittskyddsmyndigheten kunde landa där de gjorde i mars.

– Det har varit en medveten nedtoning av riskerna från myndigheternas sida. Kanske var det för att inte skapa panik som man valde att tona ned faran i för hög grad, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi vid Köpenhamns Universitet till Berlingske.

LÄS OCKSÅ: Fem frågor om smittspridningen i Wuhan vi inte fått svar på

SSI svarar att deras prognos stämmer med den faktiska utveckling som pandemin fick i Danmark och pekar på sin analys av dödligheten i covid-19 från i fredags:

”Där framgår att det varit en mycket begränsad överdödlighet i Danmark som följd av covid-19. Därmed är det tills vidare mindre dödlighet än vid en säsongsinfluensa”, skriver de i ett mejl till Berlingske och fortsätter:

”Vi har fått epidemin under kontroll. I de flesta länder där epidemin inte är under kontroll (eller bara delvis under kontroll) ser det ut som att dödligheten är betydligt högre än man normalt förväntar sig under en säsongsinfluensa”, skriver SSI.

Danmark fick sitt första konstaterade coronafall den 27 februari, när en anställd på TV2 återvände hem från en skidresa i Italien och blev sjuk. 580 har hittills avlidit i covid-19 och 11 734 är smittade.

Att dödstalen är låga beror på att landet tidigt tog till omfattande åtgärder, menar en expert.

– När dödligheten är låg i Danmark och på en nivå jämförbar med säsonginfluensan så beror det på att vi ingrepp hårt och höll nere infektionsnivån. Men även i mars, när vi såg konsekvenserna i Kina och Norditalien, var det tydligt att detta var mer våldsamt än en säsongsinfluensa, säger Lone Simonsen, professor och pandemiforskare vid Roskilde Universitet och medlem av danska regeringens egen expertgrupp under coronapandemien, till Berlingske.

Nils Strandberg Pedersen, tidigare direktör i SSI, gör samma bedömning:

– Det kunde gått skitdåligt i landet som i Sverige eller England, som inte stängde ned, medan det gått bättre i Danmark.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera