Nederländerna portar svenska turister: »Budskapet är att vi inte vill ha dem här«

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Nederländerna portar svenska turister

Svenskar som planerat en resa till Nederländerna i sommar får tänka om. Gränserna stängs inte för svenskar, men alla svenskar som kommer till landet måste tillbringa två veckor i karantän. Det sa landets premiäreminister Mark Rutte på en presskonferens.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, säger Rutte på en presskonferens.

Rädda barnen larmar: Ökat hedersförtryck under coronakrisen

Fler barn än vanligt har hört av sig till Rädda Barnens chattfunktion där unga som upplever sig påverkade av hedersförtryck hemifrån kan chatta med vuxna. Det rapporterar SR.

Stängda skolor och mer tid hemma gör att föräldrar och anhöriga kan övervaka sina barn i än högre utsträckning, säger Rädda Barnen.

– Många berättar ju att de har övervakats mer, kontrollerats mer och de genomgående temat nästan i alla samtal som vi har är ensamhet, säger Evelina Aho Fältskog på Rädda Barnen, till SR.

Visselblåsare i Macchiarinifallet kräver ersättning 

I samband med Macchiariniskandalen fälldes den italienska kirurgen för forskningsfusk efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar i människor 2016. Fusket upptäcktes efter att visselblåsare larmat om forskningsfusket - men även visselblåsarna klandrades i KI:s egna utredning. Det har enligt visselblåsarna lett till att de nu har svårt att kunna fortsätta forska och nu kräver visselblåsarna ersättning på totalt 180 000 kronor från Karolinska institutet, rapporterar Ekot.

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson, en av visselblåsarna till Ekot.

Karolinska institutet skriver i en kommentar till Ekot att de inte har några kommentarer i ärendet.

VÄRLDEN

Fortsatta protester i USA

Tiotusentals människor runtom i USA fortsatte demonstrera mot rasismen och polisvåldet i USA under onsdagsnatten. I flera städer gick demonstrationerna lugnare till än under tidigare nätter, men i Brooklyn sköts en polis under natten till torsdagen. Det är än så länge osäkert om skjutningen har koppling till protesterna, skriver TT. President Trump har tidigare sagt att han överväger sätta in militär för att stävja protesterna, men gav inga klara besked i den frågan under onsdagskvällen.

— Det beror på, jag tror inte det, sa han till Newsmax TV enligt TT.

Alla fyra poliserna som deltog i ingripandet där George Floyd dog efter att en av poliserna tryckt ner honom mot marken i närmare nio minuter kommer att åtalas, meddelade delstaden Minnesota under onsdagskvällen.

Tysk man pekas ut i Madeleine McCann-fallet 

En tysk man som redan sitter fängslad för en rad andra brott pekas nu ut som huvudmisstänkt i det uppmärksammade Madeleine McCann-fallet där en treårig flicka försvann från en familjesemester i Portugal 2007. Det rapporterar Sky News.

Enligt polisinspektören Mark Cornwell har mannen tidigare bott i området där kvinnan försvann och ska ha befunnit sig vid hotellet tidigare under kvällen.

Den utpekade mannen är 43 år gammal, men ännu inte namngiven.

Studie: Malariamedicin inte bättre än placebo för covid-behandling.

Malariamedicinen hydroxiklorokin hjälper bara marginellt bättre än placebopreparat mot coronasmitta, enligt en studie som har publicerats i New England Journal of Medicine, skriver TT.

I studien har forskare från University of Minnesota studerat 821 personer som alla exponerats för smittan. 12 procent av de som fick läkemedlet kunde senare konstateras smittade. Motsvarande siffra bland gruppen som fick placebo var 14 procent.

DEBATT:

MUF-uppmaningen till Moderaterna: Allt kan inte vara symbolpolitik

Moderaternas poltikutveckling är för långsam och partiet har fastnat i symbolpolitiken, skriver Muf-företrädarna Matilda Ekeblad och Fredrik Hultman på DN Debatt.

”Målet för Moderaterna bör vara att gå till val ensamma. Det kräver att partiet kan driva regeringsarbetet på egen hand och ha en sakpolitisk bredd.”, skriver företrädarna och listar migrationspolitiken, utbildningspolitiken och klimatpolitiken som nyckelområden för att partiet ska kunna anses vara ett trovärdigt alternativ i i nästa val.

”En ny regering kan inte bildas enbart på den nuvarande regeringens tillkortakommanden. Reformbehovet är stort, och mycket arbete återstår för att Moderaterna ska kunna vara ett statsbärande regeringsalternativ efter valet år 2022” skriver Ekeblad och Hultman.

Matilda Ekeblad är ordförande för Muf Östergötland och Fredrik Hultman är ledamot i förbundsstyrelsen. Artikeln kommer en dryg månad efter att Benjamin Dousa meddelat att han lämnar både ungdomsförbundet och politiken för att i stället bli ny vd för Timbro.

M: Så kan ett volymmål för invandringen fungera

Asylinvandringen till Sverige bör minska antalet asylansökningarmed 80 procent till knappt 4 800 ansökningar per år. Det skriver Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard på Aftonbladet debatt som lägger fram partiets ståndpunkter inför torsdagens sammanträde i migrationskommitén.

Partiet vill bland annat ha en handlingsplan som revideras var fjärde år där regeringen bland annat inkluderar ”en utvärdering av den förda politiken och eventuella åtgärder som ska vidtas om volymmålet riskerar att överskridas”. Åtgärderna kan, enligt Malmer Stenergard, vara tillfälliga stopp för anhöriginvandring, fler id-kontroller eller minskat antal kvotflyktingar.

”Att det finns partier i migrationsutredningen som fortfarande påstår att ett volymmål strider mot asylrätten innebär att de antingen inte sätter sig in ordentligt i förslagen utan låter ideologiska käpphästar styra, eller att de helt enkelt saknar intresse för att förhandla framtidens invandringspolitik med Moderaterna”, skriver hon.

”Avsätt Hallengren och Tegnell och ersätt dem med Olsen och W Jonsson”

”Såväl ekonomi- som sportjournalister kräver att ansvariga för misslyckanden avsätts. Inte för att de är direkt skyldiga till dåliga affärer respektive uteblivna mål, utan för att de är ansvariga. Men förvånansvärt få experter och journalister har, såvitt jag känner till, krävt de ansvarigas avgång för misslyckandet att trycka tillbaka coronapandemin”

Så skriver Hugo Lagercrantz, emeritusproffessor vid Karolinska institutet och chefredaktör för Acta Paediatrica som vill att socialminister Lena Hallengren (S) och Statsepidemiologen Anders Tegnell avsätts till förmån för Centerpartiets Anders W Jonsson och infektionsläkaren Björn Olsen. Det borde inte vara ”så svårt”, skriver Lagercrantz på Expressen Debatt.