Ny mätning från SCB: Jättelyft för Socialdemokraterna – SD tappar i stöd

Text: Redaktionen

Bild: TT

Socialdemokraterna fortsätter att övertyga väljarna under pandemin. Partiet har ökat sitt stöd med 8,7 procentenheter sedan SCB:s senaste mätning i november och får enligt den nya partiundersökningen stöd från 33,7 procent av väljarna.

Samtidigt har Sverigedemokraterna det tufft. Partiet backar 5,6 procentenheter och har nu 17,1 procent av väljarna. Förutom S är det endast Moderaterna som ökar sitt stöd en aning och skulle det vara val i dag skulle M få 20,1 procent av rösterna.

SCB:s partiundersökning maj 2020:

C: 6,0 (-1,4, -2,6)

L: 3,3 (-0,5, -2,2)

M: 20,1 (+1,7, +0,3)

KD: 6,4 (-0,4, +0,1)

S: 33,7 (+8,7, +5,4)

V: 8,2 (-0,4, +0,2)

MP: 4,1 (-1,1, -0,3)

SD: 17,1 (-5,6, -0,4)

Övriga: 1,1 (-0,9, -0,4)

FOTNOT: Inom parantes: Resultat sedan november 2019, sedan valet 2018.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Välkommen tillbaka till det politiska spelet

Orolig söndag i centrala Göteborg

Under söndagen hölls en Black lives matter-demonstration i Göteborg. Totalt var det 8000 personer som samlades på Heden, betydligt fler än det polisen gett tillstånd till, vilket gjorde att demonstrationen fick avslutas på grund av smittorisken. Omkring 40 personer blev omhändertagna eller gripna medan 5 personer har anhållits av polisen.

Under natten har ett 30-tal bilar skadats i samband med anlagda bränder på Hisingen, rapporterar TT.

Stor lyft för Hallengren i medierna

Coronapandemin har satt politikerna i centrum. Under perioden 1 mars till 31 maj omnämndes Stefan Löfven (S) totalt 16 887 gånger i svenska medier, vilket är en ökning med 16,6 procent enligt en mätning från Retriver. Men den som upplevt störst förändring är ändå den tidigare betydligt mindre kända politikern Lena Hallengren. Socialministern syntes i medierna 1 802 gånger i medierna under våren ifjol medan hon i år synts eller hörts 10 233 gånger under Coronapandemin.

Därmed petar Hallengren ner finansminister Magdalena Andersson från andraplatsen bland politiker som syns i media. Bland regeringspolitikerna som hörs minst återfinns EU-ministern Hans Dahlgren, biståndsminister Peter Eriksson (MP), och civilminister Lena Micko (S).

Ökad försäljning för Ica

Det går bra för livsmedelsbranschen. I maj steg försäljningen med nästan 8 procent i jämförelse med samma period förra året. Totalt låg försäljningen på 11,2 miljarder kronor och även andra butikskedjor ser liknande försäljningsökningar. Att många varit hemma under våren är en stor förklaring till ökningen.

UTRIKES

Tivoli i Köpenhamn öppnar igen

Nöjesparken Tivoli öppnar under måndagen portarna för sommarsäsongen. Dock sker det med vissa restriktioner. I ett pressmeddelande skriver parken att man infört nya digitala kösystem och skyddsattiraljer i Tivolidesign. Enligt TT avslutas måndagen fyrverkerier för att signalera öppningen.

Nya Zeeland:  Vårt land är fritt från corona

Nya Zeeland har lyckats bekämpa coronaviruset effektivt. Under måndagen meddelar landet att man inte längre har några pågående fall av covid-19. Det senaste fallet var en kvinna i 50-årsåldern som nyligen tillfrisknat. Att landet nu bedömer att man är fria från corona gör att man också lättar på många restriktioner.