Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Ekonomi / Inrikes / Politik

Svepet: Stark bostadsförsäljning, tufft för hyresgäster och Sverigevarning i USA

Det råder normalt tryck på bostadsmarknaden igen, men många hyresgäster har det tufft med ekonomin. Och Sverige målas återigen ut som ett varnande exempel för världen.

Bostäder säljer som förr – trots coronakrisen

Trots coronakrisen är antalet sålda bostadsrätter uppe på rekordnivåer och säljs nästan till samma priser som innan krisen. Villaförsäljningen och villapriserna har rentav ökat lite grann jämfört med samma tid i fjol, enligt Svensk Mäklarstatistik som redovisar siffror för juni idag. Prisuppgången på fritidshus har däremot varit markant: plus 9 procent.

Tuft för många hyresgäster klara ekonomin

Hyresgästföreningen får varje vecka ta emot cirka 200 samtal från hyresgäster som har problem att klara hyran till följd av coronapandemin. Rådet de får är att ta kontakt med hyresvärden för att hitta en lösning. En hyresvärd har dock ingen skyldighet att ge uppskov med hyran, rapporterar Sveriges Radio.

Sverige ses som avskräckande exempel

Sverige är ett varnande exempel för världen. Landet visar vad som sker i en pandemi när en regering tillåter livet fortgå i stort sett obehindrat, skriver New York Times Europkorrespondent Peter S. Goodman. Att misslyckas med den sociala distansen kan kosta liv och jobb på samma gång är en lärdom, menar han.

DEBATT

“Det här handlar inte om solidaritet kontra snåljåpar, utan om en omställningsfond för att rädda EMU.” Lars Anell, Lotta Fogde och Leif Pagrotsky vill att Sverige fortsätter att hålla emot EU-kommissionens krav. Expresens debattsida.

“Pandemin har på ett brutalt sätt avslöjat äldreomsorgens brister. Nu måste verskamheten professionaliseras på motsvarande sätt som barnomsorgen, som har gått från dagis till förskola, och där högskoleutbildning är normen.” Dagens Industris Tobias Wikström.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera