Svepet: Svensk coronastrategi i fokus, het diskussion i media om EU-uppgörelse

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svensk ekonomi tog minst skada

Sveriges oortodoxa hantering av coronaepidemin har medfört att svensk ekonomi har tagit minst skada i Europa, skriver den brittiska analysfirman Capital Economics, vilket Omni rapporterar om nu på morgonen. Den svenska ekonomin kallas den “bästa i ett dåligt gäng i Europa” av firman, som konstaterar att Sverige var den enda stora ekonomi som växte under första kvartalet.

Fortsatt trång i kollektivtrafiken

Det har varit svårt eller omöjligt för de som reser kollektivt i Stockholm att hålla avstånd. Men trots varningarna fortsatte trafiken att köras med färre turer, visar Ekots granskning. "Det går inte att köra hur mycket trafik som helst. Ska det här gå vägen så krävs det att Stockholmarna hjälper till", säger Suss Forssman Thullberg på SL

Trump: Det värsta ligger framför oss

USA:s president Donald Trump uppmanar alla medborgare att bära munskydd. Vid en presskonferens sade Trump att det värsta ligger framför amerikanerna, rapporterar bland andra New York Times. ” Jag gillar inte att säga det, men det är så det är.”

DEBATT OM EU-UPPGÖRELSEN

"EU-kompromissen är svårsmält. Men ifall skrivningarna om rättstatens principer innebär att EU kan hejda förfall i Polen och Ungern har den något gott med sig", skriver Expressens ledarsida.

"EU:s långtidsbudget lägger fokus på ineffektiva bidrag för att hantera coronakrisen. Hårdare prioriteringar hade behövts", anser Fredrik Hultman på Svenska Dagbladet.

"Det är en större och rikare form av politik. Och det beslut som just tagits har tydligare än någon annan enskild politisk handling hittills förmått fånga hur de kriser som vi nu upplever tillsammans kan hanteras – om de alls ska kunna lösas", skriver Sverker Sörlin på Dagens Nyheters debattsida.

"Det behövs en annan vision, som vilar på idéer om rättsstat, fri handel, marknadsekonomi, konkurrenskraft och fri rörlighet", skriver Gustaf Reinfeldt på Dagens Industris ledarsida.

"Italien och Spanien är länder i stort behov av att få ut fler kvinnor i arbete, öka antalet år i arbete fram till pension, effektivisera statsapparaten och reformera näringslivet. Bidrag från Sverige är inget som påskyndar det", skriver Kristiansbladet.